Ispanağın kullanıldığı her yerde; börek içlerinde, kavurmalarda, çorbalarda kullanılan pazının "dolmasının" yeri özeldir. Üstelik sapları da çok çeşitli şekillerde kullanılır.
Kıymalı pazı sapı, musakkası, yoğurtlu pazı sapı kavurması, zeytinyağlı pazı sapı veya haşlanmış pazı sapından yapılan zeytinyağlı, limonlu salata gibi pazının pek bilinmeyen bir başka yönü ise, tıpkı enginar gibi karaciğer dostu olmasıdır. Fiyatı da çok uygun olan pazıyı; zeytinyağlı pırasa, enginar ve kereviz yemeklerinde de ikinci bir çeşni olarak kullanıp, farklılık yaratabilirsiniz. İçerdiği doğal asitler nedeniyle yağların sindirimini de kolaylaştıran bu sebzeye, az biraz limon suyu eklemek çok yakışır.
İnce Noktalar
Izgara veya barbekü etlerin marinasında, yani terbiyesinde, mutlaka bal, şeker veya kayısı marmeladı gibi tatlı kullanmanızın şart olduğunu biliyor muydunuz?
ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER
Etli frenk makarnası
Yapılışı:
Önce büyük bir tencereye, 10 bardak su koyup, 1 çay kaşığı tuz atarak kaynamaya bırakalım. Su kaynayınca makarnaları ekleyip, 9-10 dakika haşlayalım. Süzdürerek bir kenara alalım. Makarna suyundan 1 su bardağı ayırmayı unutmayalım. Öte yandan bonfileleri parmak şeklinde doğrayalım. Tavaya koyduğumuz yağ eriyince, parmak bonfileleri koyarak, sürekli tavayı sallayarak ve karıştırarak 5-6 dakika kızartalım. Bir tarafta derin bir kasede; nişasta, hardal ve ayırdığımız makarna suyunu karıştırarak çırpalım. Tuz ve karabiberi de ekleyelim. Bu sosu tavadaki bonfilelerin üzerine aktarıp, 10 dakika daha pişirelim. En sonunda soslu etle, haşlanan makarnaları harmalayıp, servise sunalım.
Yemekçinin notu: Eğer süzdürdüğümüz makarnayı hemen kullanmayıp, bekletecekseniz, birbirlerine yapışmamaları için; üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirelim.
6 kişilik Hazırlama süresi 10 dakika Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 adet penne (kalem) makarna
3 adet bonfile
1 yemek kaşığı tereayağı
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı hardal
1 su bardağı makarna suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kayısılı tart
Yapılışı:
Önce tart hamurunu hazırlamak için yoğurma kabına; margarin, yoğurt, toz şeker, vanilya ve kabartma tozunu koyup, elimizle karıştıralım. Unu azar azar ekleyerek iyice yoğuralım ve hamuru toplayıp, 30 dakika dinlendirelim. Sonra da orta boy bir tart kalıbının içini yumuşak margarinle yağlayıp, hamurumuzu kalıbın kenarlarına doğru 2 parmak yükselterek, düzgün bir şekilde yerleştirelim. Tartın üzerini bir çatalla 2-3 yerinden delerek, 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirip, alalım. Bir taraftan da taze kayısıları ortadan ikiye ayırıp, çekirdeklerini çıkaralım. Ufak bir tencerede; su ve toz şekerle beraber 10 dakika pişirip, süzdürelim. Öte yandan krema için bir başka tencerede; süt, mısır nişastası, toz şeker, vanilya ve yumurtayı iyice çırparak orta ısıdaki ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakalım. Son aşamada fırından çıkarıp, soğuttuğumuz tartımızın üzerine, yine soğuyan kremamızı düzgünce yayarak, pişen kayısılarla süsleyip, servise sunalım.
8 kişilik Hazırlama süresi 30 dakika Pişirme süresi 20 dakika