Patatesin fırında olanı

Ben tam bir patatesçiyim. Kızartmasını, yemeğini, kavurmasını ve arada bir canım çektiğinde yaptığım -çocuklarım “hasta yemeği” deseler de zevkle yediğim- haşlamasını çok severim patatesin.

Haberin Devamı

Kendimi bildim bileli de durum böyleydi. Hatta annem biz çocukken dolma yapar, benim için birkaç patates de doldururdu dolmanın içiyle. Ben de bayıla bayıla yerdim, içi kıymalı anne harcıyla doldurulmuş patatesleri.
Çok sonraları tattım fırında patatesi. Patatesi yüksek ısılı fırında pişirdikten sonra soymadan yarıyor ve tereyağı ve kaşarla lezzetlendiriyorlar. İçine çeşitli malzemeler ekleyip muhteşem bir lezzet elde ediyorlar. Bu malzemelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Mısır, zeytin çeşitleri, turşu, salam, sosis, Rus ve İtalyan salataları derken kumpirin içine girmeyen pek kalmadı diyebiliriz. Son yediğimde kısırın da bu malzemelere eklendiğini görünce çok sevindim. Çünkü ben kısırı da patatesi de çok seven biriyim.
Eskiden, kumpir yeni yeni sokağa çıkmaya başladığında, kumpir yemek için Ortaköy’e giderdik. Orada sıra sıra dizilmiş dükkanların birinden kumpirimizi alıp yanında çayla birlikte çay bahçelerine otururduk. Şimdiyse kumpir dükkanları hemen hemen her yerde var ve kumpirin içine koyulan malzemeler zaman zaman bir yemekçi olarak beni bile şaşırtıyor.

Kolay yaş pasta

Haberin Devamı

Oda sıcaklığında beklemiş olan yumurtaları ve tozşekeri derin bir kaba koyup mikserin yüksek devriyle köpük köpük oluncaya kadar 5 dakika çırpın. Ilık suyu ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Tuz, kabartma tozu ve unu katıp kaşıkla karıştırın. Diğer taraftan, 20-26 santim çapındaki kek kalıbını katı yağla yağlayın. Hazırladığınız boza kıvamındaki hamuru kalıba aktarın. Pandispanyayı önceden ısıtıp 170 dereceye ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın.
Soğuyunca kalıptan çıkarıp keskin ve uzun bir bıçakla üç ya da dört kat elde edecek şekilde bölün. Katların her birini gazozla ıslatın. Kremayı hazırlamak için; kakao, hazır puding ve ılık sütü bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp başka bir derin kaba aktarın.
Mikserle 3-4 dakika çırparak hem kıvam verin, hem de ılık hale gelmesini sağlayın. Kek parçalarından birini servis tabağına koyup üzerine kremadan dökün. Bütün kek parçalarını aralarına krema sürerek üst üste yerleştirin.
İsterseniz keklerin arasına ve pastanın üzerine taze meyve koyabilirsiniz. Pastayı buzdolabında bekletin ve soğuyunca dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Pandispanya hamuru için;
?  5 adet yumurta
?  Türk kahvesi fincanıyla 4 fincan tozşeker
?  Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su
?  1 paket kabartma tozu
?  1 çay kaşığı tuz
?  Türk kahvesi fincanıyla 5 fincan un
Ayrıca;
?  1 şişe gazoz
Kreması için;
?  1 paket kakaolu puding
?  1 tepeleme yemek kaşığı kakao
?  4 su bardağı süt

Yazarın Tüm Yazıları