Aylarca karın yerden kalkmadığı kışı ve o kış yaşadığımız yılbaşı gecesini anlatmaya başlamış ve yapılışını ilk kez gördüğüm tel helvadan bahsetmiştim geçtiğimiz iki gün.
Bir taraftan yılbaşı gecesinin hakkını verip türkülerle eğlenirken, bir taraftan da hep birlikte tel helva yapıyorduk ki, nihayet gecenin ortalarına doğru topluluktan açlık sesleri yükselmeye başladı.
İşte, artık herkesin açlıktan bahsetmeye başladığı bu zamanlarda Fadime Abla da ilginç bir yemek yapmaya girişmişti. Yaz aylarında, kesilen koyunların kuyruk kısmı kuşbaşı doğranır ve kavrulurdu. Fadime Abla da aynen böyle yapmış, kuyruk etini hafifçe ısıttıktan sonra yufka ekmeklerin içine koymuştu. Ben yüzümü buruşturup kibarca "aç değilim" derken, diğer kızlar yufka ekmeklerinden ilk lokmayı koparmışlar ve çaylarından da birer yudum almışlardı bile. Yapacak bir şey yoktu, bu kuyruk etinin tadına bir türlü alışamamıştım. Yıllar sonra yaptığım bir araştırma sırasında, bu yemeğin, Anadolu’ya ilk yerleşen Oğuz boyları tarafından sıkça yapıldığını, yani yemeğin geçmişinin yüzyıllar öncesine dayandığını öğrendim.
Reyhanlı kabak dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
55 dakika
Malzeme listesi
á 1,5 kg dolmalık orta boy yeşil kabak
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
İç harcı için;
á 300-400 gr az yağlı dana kıyma
á 1/2 su bardağı pirinç
á 2 yemek kaşığı ince köftelik bulgur
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 3 tatlı kaşığı domates salçası
varsa 2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 yemek kaşığı kuru nane ve kuru reyhan
á 2-3 diş sarmısak
á 1 demet dereotu
á 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
á 1 su bardağı ılık su
Sos için;
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 3 su bardağı sıcak su
á 3 adet orta boy domates
Yapılışı:
Kabakları ayıklayıp dışını kazıdıktan sonra yıkayarak ortadan ikiye bölün. Dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla içlerini oyun. Tuz ve karabiberi küçük bir kapta harmanlayıp karışımı elinizle kabakların içine ve dışına sürüp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip, incecik yemeklik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Domates ve biber salçasını da aktarıp tuz, karabiber, kimyon, kuru nane ve kuru reyhanı serpin.
Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarmısakları aktarıp 2-3 dakika kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. İncecik kıydığınız dereotunu da ilave edip tekrar karıştırın. İsterseniz bu dolma harcına kırmızı pul biber de katabilirsiniz. Hazırladığınız dolma harcını bir kenarda bekletin. Sıcak su, tavla zarı formunda doğradığınız domatesler ve zeytinyağını derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız kıymalı harcı kabakların içine bastırarak doldurun. Dolmaları ağız kısımları yukarıya bakacak şekilde geniş bir tencereye yerleştirin.
Hazırladığınız domatesli sosu tencerenin kenarından aktarın. Orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Dolma kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp dolmaları kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar, 35-40 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Peynirli Tarabya çöreği
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
á 3 su bardağı un
á 1 çay kaşığı tuz
á 1 paket kabartma tozu
á 1 su bardağı yoğurt
á 1/2 su bardağı zeytinyağı
İç malzemesi için;
á Kibrit kutusu büyüklüğünde 4 parça beyaz peynir
á 2 su bardağı lor peyniri
á 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
á 2 çay kaşığı kuru nane
á 2 çay kaşığı kuru kekik
Üzeri için;
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 1 yemek kaşığı çörekotu
Un, tuz ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırıp tel süzgeçten geçirerek başka bir kaba aktarın. Üzerine yoğurt ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya başlayın. İsterseniz bu karıştırma işlemini mutfak robotunda da yapabilirsiniz. Ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurup hamuru oda sıcaklığında dinlendirin. Diğer taraftan, rendelenmiş beyaz peyniri, lor peynirini fesleğen ve pul biberi derin bir kaba koyun.
Kuru nane ve kekiği de serpiştirdikten sonra malzemeleri çatalla karıştırarak bir kenarda bekletin. Şimdi, dinlenen hamuru yaklaşık bir santimetre kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde açın. Hazırladığınız peynirli harcı, hamurun her tarafına yayın. Hamuru uzun kenarından başlayıp sararak rulo haline getirin. Elde ettiğiniz rulo kalın olacaktır. Çöreğin üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin. Çöreği yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip 10 dakika önceden 150 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.