PaylaÅŸ
Amerika çok sonra keşfedilmiş bir kıta olduğundan, kıtaya ait binlerce yıllık bir yemek kültüründen bahsetmek pek mümkün değil.
Â
Kıtanın yerlileri olan Kızılderililerin yemek kültürü nasılmış dersiniz? Doğayı kendine uydurmak yerine, kendini doğaya göre şekillenmeyi tercih eden Kızılderililer otlarla ve çeşitli av hayvanlarıyla besleniyorlarmış. Doğal yaşamın ve beslenmenin doruklarından hamburger, cips ve kolaya... Kıtanın bundan sonraki yemek tarihi nasıl yazılacak bakalım.
Ekmekli peynir suflex
Malzeme listesi
· 6 dilim tost ekmeği
· 4 adet yumurta
· 3 su bardağı süt
· 1 paket hazır süt kreması (200 gr. )
· 1 paket dil peyniri (200 gr. )
(Taze kaÅŸar peyniri de kullanabilirsiniz.)
· 1 demet dereotu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI: Tost ekmeklerinin kabuklarını bıçakla keserek çıkarın. İç kısımlarını tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğradıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika kadar çırpın. Üzerine süt ve hazır süt kremasını ekleyip mikserle 2-3 dakika daha, köpük köpük oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Dil peyniri ya da taze kaşar peynirini rendeleyip yumurtalı sütlü karışımın üzerine ilave edin.
Dereotunu ayıklayıp incecik doğrayarak aynı karışımın içine aktarın. Tuz ve karabiberi serpin. Tahta bir kaşıkla malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğradığınız ekmekleri aktarın. Tekrar karıştırdığınız bu karışımı oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekleterek ekmeklerin sosu iyice çekmesini sağlayın. Kenarları en az 10-15 santim yüksekliğindeki 20-25 santim çapındaki fırın kabını sıvıyağla yağlayın. Kenarda bekleyen sufle karışımını yağlanmış kalıba aktarın. Sufleyi 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında iyice kabarıp üzeri kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız sufleyi servis kaşığı yardımıyla sıcak sıcak ikram edin.
Ilık mercimekli kısır salatası
Malzeme listesi
· 2 su bardağı ince (köftelik) bulgur
· 3 adet orta boy kuru soğan
· 2 adet yeÅŸil sivri biberÂ
· 1 çorba kaşığı domates salçası (veya biber salçası)
· 2 su bardağı sıcak su
· ½ subardağı zeytinyağı
· 3 adet (sap) taze yeşil soğan
· 1 demet maydanoz
· 1 demet dereotu
· 1 demet taze nane
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
· 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
· 2 adet limon suyu
YAPILIŞI: Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede ısıtıp üzerine rendelenmiş kuru soğanlar ve bulguru aktardıktan sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Saplarını kesip tohumlarını aykladığınız yeşil biberleri ve salçayı da ilave edin. Karıştırarak 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip bulgurlu karışımı kısık ateşte, 5-6 dakika karıştırarak pişirdikten sonra ocaktan alın.
Üzerine önceden haşlayıp süzdüğünüz yeşil mercimeği ilave edip, tuz ve karabiberi katıp, karıştırın. Yeşil soğanları ve maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve tenceredeki mercimekli bulgurun üzerine ekleyin. Limon suyunu ve kırmızı pul biberi ekleyip iyice karıştırın. Dereotu ve taze naneyi de ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayıp üzerine serpiştirin. İsterseniz üzerine 2-3 yemek kaşığı narekşisi gezdirdikten sonra ılık olarak servise sunun.
PaylaÅŸ