Genelde çok zayıf, kemikli yapısı olan kişilerin biraz da sinirden et, yağ tutmadıklarına inanılır ve tanımlarken de "zargana gibi" deriz.
Kemikli uskumrugiller familyasından olan zargana balığı gerçekten de ince ve uzundur. Çenesi de sivri ve gaga gibidir. Uzunluğu, genişliğinin 18-20 katı ve çok çeviktir. Balıkların dünyasını pek fazla tanımadığım için sinirli midir bilemem. Ama 18 yıl yaşam süresi olduğunu biliyorum. Zaten kalkan balığının da 25-30 yıl, hele alabalığın 40 yıla kadar yaşayabildiklerini öğrendiğimden beri tüm deniz canlılarına farklı bir gözle bakmaya başladım. Gitgide ömrü kısalan biz Türkler de deniz altında mı yaşamaya başlasak acaba!
İnce Noktalar
Çok tuzlu bir yemeğin dermanı; 3-4 dilim çiğ patates veya 1-2 dilim ekmek olmuyor. Ancak tuzlu çorba ve soslarınıza katacağınız süt ya da çiğ krema derdinizi çözebilir.
KABUL GÜNÜ
Peynirli çay bisküvisi
Yapılışı:
Derin bir yoğurma kabının içine; sıvıyağ, yumurta akı, yumuşamış margarini koyalım. Kabartma tozu ve tuz karıştırdığımız unu, azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayalım. İyice yoğrulan ve kulak memesi yumuşaklığına gelen hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, buzdolabında 30 dakika bekletelim. Daha sonra hamuru çıkarıp, merdaneyle 1 cm. kalınlığında açalım. Yuvarlak pasta kalıplarıyla hamurdan bisküviler çıkaralım. Bisküvilerin üzerine önce yumurta sarısını fırçayla sürüp, sonra her bir bisküvinin üzerine bir tatlı kaşığı kadar rende peynir serpiştirelim. Bu arada, fırın tepsisinin altına fırın kağıdını serip, bisküvilerimizi aralıklı olarak yerleştirelim. 175 dereceye ayarlı fırında, 25 dakika kadar pişirip, alalım. Soğuyunca bisküvileri kağıdından çıkarıp, servise sunalım.
12 kişilik Hazırlama süresi 40 dakika Pişirme süresi 25 dakika
Hamuru için
250 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın akı
1 çay kaşığı tuz
8-9 su bardağı un
Üzeri için
2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 adet yumurtanın sarısı
Çilekli tart
Yapılışı:
Önce tart hamurunu hazırlamak üzere derin bir yoğurma kabının içine yumuşak margarin, yoğurt, toz şeker, kabartma tozu ve vanilyayı koyup, elimizle karıştıralım. Azar azar unu ekleyerek, iyice yoğuralım. Sonra kulak memesinden biraz sert olan hamuru, dinlenmesi ve toplanması için, buzdolabında 30 dakika beklemeye alalım. Dinlenen hamuru, içini iyice yağladığımız tart kalıbına, kenarlarını 2 parmak yükselterek yayalım. Sonra bir çatalın ucuyla, 5-6 yerinden tart hamurunu delelim, 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirip, dışarı alalım ve soğumaya bırakalım. Öte yandan tartın kreması için, hazır puding kullanacaksak, paketin üzerindeki tariften 1 su bardağı eksik sütle pişirerek kremayı hazırlayalım. Ev kreması yapacaksak, süt, nişasta, toz şeker, yumurta, vanilya ve tereyağını çırparak ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Kaynadıktan 2-3 dakika sonra ateşten alalım. Üzerine soğuyan kremayı yaydıktan sonra, çilekleri dizerek süsleyelim. En üstüne de; paketin üzerindeki tarife göre hazırladığımız tart jölesini döküp, buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Dilimleyerek servise sunalım.
10 kişilik Hazırlama süresi 45 dakika Pişirme süresi 25 dakika
Tart hamuru için
125 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı yoğurt
12 yemek kaşığı tepeleme un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kreması için
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
6 yemek kaşığı toz şeker
2 adet yumurta
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı (ya da 1 paket hazır puding-vanilyalı veya çilekli)