İnsanların tarih boyunca, yemek yaparken yanlarındaki, ellerinin altındaki malzemeleri ve kaynakları kullandığını söyler yemek tarihçileri.
Anadolu’nun hem evde hem de tarlada çalışan, yeri geldiğinde savaşa katılan fedakar kadınları da içinde bulundukları zor şartlar nedeniyle bu yöntemi benimsemişlerdir. Işte kısır salataları, yani temel malzemeleri bulgur, düğü olan ve evdeki diğer malzemelerle zenginleştirilen ılık yemek de bunlardan biridir. Anadolu kadını, bahçesinden topladığı yeşil malzemelerle süslediği kısır salatasına bazen de haşlanmış mercimek koyar. Bitkisel protein açısından çok zengin olan bu yemek, öğlen, ikindilik ve yatsı öğünlerinde ayranla birlikte yenmek için ideal bir çeşittir. Anadolu kadınlarının ellerindeki malzemeyi kullanarak yarattığı binlerce lezzetten biridir kısır ve bugünün kadınları kısırı kabul günlerinin ve davet sofralarının vazgeçilmez ikramı yapmışlardır.
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á 5 adet orta boy kuru soğan
á 2 adet kesme şeker
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 4 yemek kaşığı sıvıyağ
á 8-10 su bardağı et ya da tavuk suyu (tavuk bulyon da kullanabilirsiniz)
á 1 paket hazır süt kreması (200 ml)
á 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
á 4 dilim kızarmış tost ekmeği
remalı soğan çorbası
Soğanları soyup her birini ikiye bölün. Yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Sıvıyağ ve kesme şekeri orta boy bir tencereye koyup üzerine soğanları aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip orta ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak rengi hafif kahverengileşinceye kadar kavurun. Soğan kavrulurken önce suyunu verir, sonra suyu buharlaşır ve karamelize olmaya başlar. Bu işlem en az 15 dakika sürer. Karamelize olan soğanların üzerine et ya da tavuk suyunu ilave edin. (tavuk bulyon kullanacaksanız suda eriterek kullanın) Çorbayı kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette 20 dakika kadar pişirin. Son olarak, kremayı ilave edip karıştırın ve 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Isterseniz çorbayı bu aşamada el blenderi yardımıyla çekip pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Çorba kaseleriniz fırına dayanıklıysa çorbayı kaselere paylaştırın. Üzerlerini kızarmış ekmek dilimleriyle kapatın. Rendelenmiş peyniri de serpiştirip 175 dereceye ayarladığınız ızgarada peynir eriyinceye kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun. (sıcak çorbaya önce kaşar peynirini katıp karıştırabilirsiniz de) Bu çorbaya peynir çok yakıştığı için peynir miktarını arttırabilirsiniz. Not: Eğer çorbayı normal çorba kasesinde ikram edecekseniz üzerine peynir koyduğunuz ekmek dilimlerini ızgarada, peynir eriyinceye kadar kızartıp alın. Sonra kaselerin üzerine yerleştirip servise sunun.
amat paçası
Malzeme listesi
á 3 adet yufka
á 6 yemek kaşığı zeytinyağı
á 3 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu
Sos için;
á 25-30 gr. tereyağı
á 3 yemek kaşığı un
á 2 diş sarmısak
á 3 su bardağı et ya da tavuk suyu
á 1 adet yumurtanın arsısı
á 1 yemek kaşığı sirke
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Bu yemek Rumeli’nin en popüler yemeklerindendir. Aslında baklavanın, artan yan kısımlarından yapılır ama biz burada hazır yufkayla yapacağız. Tarif eski Yugoslavya’dan 1900’lü yıllarda göç eden bir ailenin üçüncü neslinden alınmıştır. 35-40 santim çapındaki bir fırın kabını 1 yemek kaşığı yağla yağlayın. Yufkalardan birini buruşturarak kaba yerleştirin. Üzerine 2 yemek kaşığı daha yağ gezdirip ikinci yufkayı serin. Üçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine kalan yağı gezdirin. 200 dereceye ayarladığınız fırında yufkalar iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Üzerine 3 yemek kaşığı et ya da tavuk suyu gezdirip sıcak fırında 10 dakika daha pişirdikten sonra çıkarın. Tereyağını küçük bir tencereye koyup kızdırın. Unu tencereye aktarıp kısık ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, unun rengi hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu hemen aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak pişirin. Dövülmüş sarmısakları da katıp, koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine yumurta sarısı ve sirkeyi katın ve sosu hızla karıştırın. Bu sosu, fırından çıkardığınız böreğin üzerine gezdirip isterseniz kırmızı pul biberle süsleyerek servise sunun.