Sarmısak, yetiştiği ülkeye ve cinslerine göre acı, tatlı olabildiği gibi, dış kabuğu beyaz, pembe ya da mor renkte de olabilir.
Saymakla bitmeyecek kadar yararları olan bu bitkinin, yendikten sonra ağızda bıraktığı kokusu nedeniyle çok fazla tüketimini engellemektedir. O halde, enlemesine ikiye böldüğünüz sarmısağı, yemek kabının dibine ve kenarlarına sürün. Sarmısağı bütün olarak tencereye atıp, servisten hemen önce çıkarabilirsiniz de.
İnce Noktalar
Sebzeleri haşladıktan sonra suyunu atmayınız. Çünkü sebzenin beslenme değerinin %90- 95’i suyuna geçer. En iyisi çorba suyu olarak kullanmaktır.
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Pazılı bulgur pilavı
Sapları ayrılmış pazı yapraklarını yıkayıp, bir parmak genişliğinde doğrayın. Pilav tenceresine yağla beraber soğan ve sarmısakları ekleyin, orta ateşin üzerine oturtun. Soğanlar sararınca pazıları katıp, 3 su bardağı suyu tencereye aktarın. Su kaynayınca bulgur, tuz, karabiber ve pul biberi katın. Pilavı orta ateşte suyunu çekinceye dek pişirip, ateşin altını kısın ve 5 dakika sonra ocaktan alın. Yaklaşık 10 dakika demlendirin ve hafifçe karıştırarak servise sunun.
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı pilavlık bulgur
Yarım demet pazı
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarmısak (incecik kıyılmış)
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz, karabiber
Süslemek için
1 adet kırmızı biber (közlenmiş)
Yörükler yaylası köftesi
Yapılışı:
Derin bir kasenin içine kıymayı, irmiği, soğanı, ceviz içini, tuz ve karabiberi aktarıp, iyice yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayarak mekik biçiminde köfteler hazırlayın. Kızgın yağda köftelerin her tarafını kızartıp, pilavla birlikte servise sunun.
YEMEKÇİNİN NOTU:
Köfte çok kızgın yağda kızarırsa dışı kabuk gibi olur içi pişmez.
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
500 gr köftelik kıyma
3 yemek kaşığı irmik
2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
Pekmezli revani
Yapılışı:
Derin bir karıştırma kabının içinde şekerle yumurtayı 5 dakika çırpın. Üzerine yağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyip, pürüzsüzleşinceye kadar karıştırın. Büyük boy yağlanmış fırın tepsisine karışımı dökün. 175 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Bir tencerede su ve pekmezi karıştırıp, orta ısılı ateşin üzerinde 10 dakika kaynatın. Fırından çıkan ve soğuyan revaniyi yuvarlak kalıplarla keserek üzerine ılık pekmezli şerbeti gezdirin.
YEMEKÇİNİN NOTU:
Yuvarlak kalıplarınız yoksa kare veya baklava dilimi biçiminde kesebilirsiniz.