Mevlana’yı anarken

Hepimiz Mevlana’yy bir ?iirinden, beyitinden, dizesinden ya da sema gösterilerinden dolayy bir ?ekilde biliriz.

Ama Mevlana’nın hayat felsefesini, dünya görü?ünü anlatırken sürekli yiyecek içeceklere ve yemeklere atıfda bulunduğundan ya da yiyecek ve içeceklere anlamlar yükledi?inden pek kimse haberdar de?ildir.

"Yemekte olguna helaldir söz söylemek de. E?er sen olgun de?ilsen , yeme dilsiz kesil."

"Gönül her dosttan bir tat alır, beslenir."

Peki büyük Sufi Hacı Bekta?’ın söyledi?i ?u güzel beyite ne dersiniz?

"Hararet nardadır, sacda de?il

Hakikat ba?tadır, taçta de?il

Her ne ararsan kendinde ara

Kudüs’te, Mekke’de, Hac’da de?il..." Sufiler tasavvuf felsefesinde hemen hemen her yiyecek, içece?e bir mana vermi?ler, anlam yüklemi?lerdir. Dalından kopmamı? meyveyi, dünya malına sımsıkı sarılmı? ham ve olgunla?mamı? insana; dalından kopmu? olgun meyveyi ise dünya malına de?er vermeyen olgun ve kamil insana benzetirler.

Dünyayı dı?ı güzel görünüp içi çürük olan ceviz, çatlayan narı ise gülümseme olarak nitelerler. Dedi?imiz gibi, sofrayla ilgili pek çok konuda uyulması gereken kuralları vardır. Sofrada ne kadar yenmesi gerekti?ini de ?u sözlerle açıklamı?lardır: "Az yiyen melek olur, çok yiyen helak olur."

Unutmayın ki, hem hayatı hem yemekleri tatlandırmak için onlara bir tutam sevgi katmak gerekir. Yazımızı Mevlana’nın o ölümsüz dizeleriyle bitirelim diyorum.

"Ekmek yiyip ?ükredin

Helva yiyip tatlanın..."

Kıymalı patlıcanlı pizza

Maya ve toz?ekeri ılık sütte, karı?tırarak erittikten sonra yo?urma kabına alın. Üzerine tuz, yo?urt ve sıvıya?ı aktarıp unu da yava? yava? ilave edin. Yumu?ak bir hamur elde edinceye kadar yo?urun Hamurun üzerini bir nemli peçeteyle örtüp mayalanması için 30 dakika bekletin. Di?er taraftan, kıymayı, incecik kıydı?ınız so?an ve sıvıya?ı tencereye koyup karı?tırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiberi serpip 7-8 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Patlıcanları, kabuklarını soymadan, ince halkalar halinde do?rayıp kararmaması için sütte bekletin.Yakla?ık 35-40 santim çapındaki fırın tepsisini yumu?ak margarinle iyice ya?layın. Hamuru elinizle bastırarak tepsiye yaydıktan sonra üzerine ketçap sürün. Hazırladı?ınız kıymalı karı?ımı hamurun her tarafına yayıp patlıcanları dizin. Son olarak, domates püresi, zeytinya?ı ve rendelenmi? ka?ar peynirini ayrı bir kapta karı?tırın ve patlıcanların üzerine yayın. 175 dereceye ayarladı?ınız fırında 25-30 dakika pi?irin.

6 kişilik

Haz›rlama süresi

30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika

Malzeme listesi

Pizza hamuru için;

? 1 su barda?ı ılık süt

? 1 tatlı ka?ı?ı toz maya

? 1 tatlı ka?ı?ı toz?eker

? 1 çay ka?ı?ı tuz

? 1 çay barda?ı yo?urt

? Yarım çay barda?ı sıvıya?

? Alabildi?i kadar un

Üzeri için;

? 200 gr. ya?lı kıyma

? 2 adet orta boy kuru so?an

? 3 yemek ka?ı?ı sıvıya?

? Yarım tatlı ka?ı?ı tuz, karabiber

? 2 adet orta boy uzun patlıcan (kemer patlıcan da denir)

? 2 yemek ka?ı?ı ketçap

? 2 yemek ka?ı?ı domates püresi

? 2 yemek ka?ı?ı zeytinya?ı

? 1 su barda?ı rendelenmi? ka?ar peyniri

Limonlu Roza keki

8 kişilik

Haz›rlama süresi

20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika

Malzeme Listesi

?
1 kutu labne peynir (200 gr.)

? 250 gr. bitkisel margarin

? 4 adet yumurta (oda sıcaklı?ında beklemi? olmalı)

? 1,5 su barda?ı toz?eker

? 1 su barda?ı süt

?
1 adet limonun suyu

?
1 adet limon kabu?u rendesi

?
1 paket vanilya

? 1 paket kabartma tozu

? 500 gr. un

 

 

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları