PaylaÅŸ
Nanenin pek hüzünlü öyküsü ise şöyledir: Dünyanın hakimiyeti Zeus, Poseidon ve Hades adındaki üç tanrı arasında paylaştırılmıştır. Hades karısını çok sevmesine rağmen rahat durmaz ve bir cehennem perisi olan Menthe ile bir ilişki yaşar. Nihayet kaçamak, karısı Kore’nin kulağına gittiğindeyse sonuç Menthe için hiç de iyi olmaz. Aldatılan kadın kızgınlıkla Menthe’yi ayaklarının altında ezer.
Hades duruma çok üzülür ve hiçbir günahı olmadığı halde ölen Menthe’yi nane olarak yeryüzüne gönderir. Ä°ÅŸte hem baharat hem de taze olarak kullanılan yemeklerimize, tat ve koku veren nanenin hikayesi böyledir.Â
Kalamata zeytinli Ege salatası
Malzeme listesi
4-5 dilim bayat ekmek
(esmer ekmeÄŸi tercih edin)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 3 adet orta boy domates
· 1 adet orta boy atom marul
(ya da 1 adet orta boy kıvırcık)
· 3 adet yeşil taze soğan
· 1 demet maydanoz
· 8-10 yaprak taze nane
· 4-5 yaprak taze fesleğen
· 10-15 adet kalamata zeytini
(büyük boy, etli zeytin)
Sos için;
· Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 diş sarmısak
· 3 yemek kaşığı elma sirkesi
(Balsamik sirke kullanılmasını öneririm.)
· 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber, kuru fesleğen
YAPILIŞI: Bayat ekmek dilimlerinin kabuk kısımlarını bıçakla kesip çıkarın. İçlerini derin bir kaba koyup üzerine 2 su bardağı soğuk su gezdirin. Islanan ekmekleri avuçlarınız arasında iyice sıkıp suyunu çıkarın ve başka bir kabın içine koyun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın. Kuru soğanı da rendeleyip üzerine ilave etikten sonra tuz ve karabiberin yarısını serperek karıştırın. Bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yıkadığınız atom marul ya da kıvırcığı iri parçalar halinde dilimleyerek geniş bir salata tabağına koyun. Ayıklanmış ve yıkanmış taze yeşil soğanlar ve maydanozu da ince ince doğrayarak marulların üzerine ekleyin.
Taze nane ve taze fesleğen yapraklarını da incecik dilimleyip salata kabına ilave edin. Kenarda bekleyen soslu ekmekleri yeşilliklerin üzerine yerleştirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için sızma zeytinyağını küçük bir kaseye koyup üzerine dövülmüş sarmısakları ekleyin. Bir taraftan tel çırpıcı ya da çatalla çırparken, bir taraftan da tuz ve karabiberi ilave edin. Üzerine sirke, kırmızı pulbiber ve kuru fesleğeni de aktarıp iyice çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine aktarın. İsterseniz üzerine çökelek ya da tulum peyniri serpiştirebilirsiniz. Salatayı kalamata zeytinleriyle süsleyerek servise sunun.
Kıymalı ıspanaklı lazanya
YAPILIŞI: Kıyma ve incecik yemeklik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyup üzerine zeytinyağını ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Bu arada ıspanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Doğradığınız ıspanağı da kavrulan kıymaya ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra, sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için bir kenarda bekletin.
Süt, un ve margarini orta boy bir tencerede, orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberini serpiştirin. Hazırladığınız beşamel sostan 5 yemek kaşığı kadar alıp orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabının dibine yayın. Üzerine bir sıra haşlanmamış kuru lazanya dizip üzerine kıymalı ıspanaklı harcın yarısını kaşıkla düzgün bir şekilde yayın. Tekrar beşamel sos gezdirip bir sıra daha lazanya dizin. Kalan kıymalı harcı da yayıp kaşıkla düzeltin. Kalan lazanyayı da dizip üzerine beşamel sos yaydıktan sonra, en üste rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Lazanyayı önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeyken dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
· 1 paket lazanya (bir çeşit İtalyan makarnası)
İç harcı için;
· 250 gr. orta yağlı kıyma
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 300 gr ıspanak (yaklaşık 1 demet)
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Beşamel sos için;
· 5 su bardağı süt
· 3 tepeleme yemek kaşığı un
· 1 yemek kaşığı bitkisel margarin
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
· 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
PaylaÅŸ