Aşılanmamış antepfıstığının meyvesi olan menengiç yeşil renkli tane karabibere benziyor. Gaziantep’in yerlisi olan Ragıp Bey’se menengiç ya da diğer adıyla çitlembiğin, fıstık ağaçlarını döllemek için kullanılan erkek ağacın meyvesi olduğunu söylüyor. Ragıp Bey’in söylediğine göre bazen menengiç ağaçları da döllenerek fıstık ağacı haline getirilebiliyormuş.
Gelelim menengiç kahvesinin nasıl yapıldığına. Menengiç eziliyor, dövüldükten sonra suya aktarılıyor. Daha sonra da sürekli karıştırılarak pişiriliyor. Marmelat kıvamındaki bu karışım soğutulup kavanozlara koyuluyor. Gaziantep’teki tarihi kır kahvesinin sahibi Ercüment Hösükoğlu bu kahveyi sadece Gaziantep’te içebileceğinizi söylüyor. Eskiden hem kahvenin Yemen’den gelmesi uzun sürdüğü hem de ucuz olduğu için bu kahve çok içilirmiş. Ben Gaziantep’e gidip bu kahveyi içmiş biri olarak şunu söyleyebilirim: Menengiç yağlı bir bitki olduğu için kahveyi içerken damağınızın yağlandığını hissedebiliyorsunuz. Daha ilk yudumda fıstık tadını alabildiğiniz kahveyi bir fincan suya bir tatlı kaşığı menengiç ölçüsüyle hazırlıyorsunuz. Ancak kahvenin bir diğer özelliği de şu: Mutlaka şeker katılarak pişirilmeli. Çünkü o zaman tadı daha çok ortaya çıkıyor. Antepliler kavrulmuş menengici çocuklarının ceplerine koyuyorlar ki çocukları tıpkı leblebi gibi menengiç de yesin. Gazianteplilerin menengiçle ilgili sık sık vurguladıkları diğer bir noktaysa, özellikle Mardin ve Diyarbakır’a ait olan mira kahvesiyle menengiç kahvesinin farklı şeyler olduğu. Miranın aksine menengiç kahvesi içmeninse özel bir ritüeli yok. “Kemik suyuyla kaynatılan nohutla yapılan dürümümüzü yedikten sonra şöyle şekerli bir menengiç kahvesi içmenin tadına doyulmaz” diyor Arif Bey. Bir başka Antepli Oğuz Bey’in tercihi ise, sabahın çok erken saatlerinde yedikleri cartlak kebabının üzerine menengiç kahvesi içmek. Benim tercihim ise bu nefis kahveyi içip üzerine bir dilim fıstıklı baklava yemekti. Pişman da değilim.
Adisababa 10 Kişilik Hazırlama Süresi 20 Dakika Pişme Süresi 50 Dakika Malzemeler Kek için; ? 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) ? 2 çay fincanı tozşeker (normal boy çay fincanı kullanın) ? 3 çay fincanı un ? 1 çay kaşığı vanilya Kreması için; ? 1 paket toz kremşanti (150 gr) ? 2 su bardağı soğuk süt ? 1 çay bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü ? 1 çay bardağı fındık (kavrulmuş) ? 1 çay bardağı Antep fıstığı ? 1 çay bardağı damla çikolata ? varsa 1 çay bardağı meyve şekerlemesi ? 1 su bardağı doğranmış mevsim meyvesi Kakaolu sos için; ? 1,5 su bardağı su ? 4 yemek kaşığı tozşeker ? 1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası ? 2 tepeleme yemek kaşığı kakao ? 1 yemek kaşığı neskafe Yapılışı: Keki yapmak için; yumurta ve tozşekeri derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 5 dakila kadar çırpın. Üzerine vanilya ve unu ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Diğer taraftan, biri 20-25 santimden biraz daha büyük, biri de 25-30 santim çapında iki ayrı kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız hamuru kalıplara paylaştırın. Keklerin ikisini de 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlayıp alt üst konuma getirdiğiniz fırında 25 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarın. Büyük keki kalıbından çıkarıp henüz sıcak haldeyken en az bir karış yüksekliğinde ve en az 25-30 santim çapında yuvarlak bir kaseye koyun. Keki üzerinden bastırarak ve kenarlarını buruşturarak yufka yerleştirir gibi kaseye oturtun. Diğer taraftan, toz kremşanti ve sütü derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika, katılaşıncaya kadar çırpın. Elma, şeftali, muz, vişne, kiraz, kivi gibi mevsim meyvelerini tavla zarı formunda doğrayıp 1 su bardağı kadarını kremşantinin üzerine ilave edin. Fındık, fıstık, damla çikolata ve varsa meyve şekerlemesini de ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra kasenin içindeki kekin üzerine aktarın. Üzerine ikinci keki kasenin kenarlarına değecek şekilde yerleştirip hafifçe bastırın ve buzdolabında bir gece bekletin. Kakaolu sosu hazırlamak için, tozşeker, nişasta, su, kakao ve neskafeyi küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp mikserle, ılık hale gelinceye kadar, 4-5 dakika çırpın. Buzdolabında bekleyen keki servis tabağına ters çevirin. Üzerine ılık sosu gezdirerek servise sunun.