İstanbul, yüzlerce yıllık damak tadı ile “güzel lezzetler şehirleri” arasına girmeyi bence fazlası ile hak ediyor.
Bu şehri inanılmaz enerjik ve sürprizli kılan, hiç ummadığınız bir anda ve hiç beklemediğiniz bir yerde karşınıza çıkarak sizi şaşırtan, bazen bir tepenin arkasından bir anda doğuveren o inanılmaz ıstanbul manzaralarıdır. İşte bu şehr-i İstanbul’un lezzet durakları da öylesine sürprizlerle doludur; tıpkı kendisi gibi. Bu şehirde bazen çok sıradan bir esnaf lokantasında hayatınızın en unutulmaz kuru fasulyesini, dönerini, yahnisini yiyebilirsiniz. Tam da sahili kokladığınız bir başka günde ise tarihi çok eskilere dayanan bir küçük balıkçının inanılmaz lezzetlerine tanıklık edebilirsiniz. Kim bilir belki de doyumsuz bir manzarada o ünlü Türk kebapları ile haşır neşir olabilirsiniz. Güneşli bir günde hafif Akdeniz mutfağına sarılabilir, isterseniz dünya mutfaklarının en güzelleri ile birbirinden çok ama çok farklı mekanlarda kucaklaşabilirsiniz. Japon suşisini Boğaz’a nazır bir tepede tadıp, ıtalyan pizzasını Rumeli Hisarı’nın tarihçesinde renklendirebilir, yüzlerce yıllık meze kültürünü Boğaz sularında şahlandırabilirsiniz.
NURİYE TATLISI
MALZEMELER Hamuru için; * 6-7 su bardağı un * 6 adet yumurta akı * 1 adet yumurta * Yarım su bardağı sıvıyağ * 1 tatlı kaşığı tuz * Yarım su bardağı sıvıyağ * 300-500 gr badem içi * 1 su bardağı nişasta Yufkaları yağlamak için; * 150 gr margarin veya tereyağı Yufkaların üzeri için; * 1 su bardağı süt * 1 su bardağı su * Yarım su bardağı tozşeker şerbeti için; * 3,5 su bardağı su * 3,5 su bardağı şeker * 1-2 damla limon suyu
YAPILIŞI Derin bir hamur yoğurma kabının içine yumurta akları, 1 bütün yumurta, sıvıyağ, su ve tuz konulur. Üzerine azar azar un ilave edilir ve pürüzsüz bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. 16 eşit bezeye ayrılır. Bezeler üzerine nemli bir bez örtülerek en az bir saat dinlenmeye bırakılır. Bu arada bademler, üzerine çıkacak kadar sıcak su ilavesiyle 10-15 dakika haşlanır, kabukları soyulur ve irice dövülür. Küçük bir tencerenin içine su, süt ve tozşeker konulduktan sonra karıştırılarak kaynatılır. Dinlenen hamur bezeleri, nişasta serpilmiş tezgâhın ya da hamur tahtasının üzerinde ince yufkalar halinde açılır. En az 40-45 cm çapındaki yağlanmış tepsiye ilk yufka yerleştirilir. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar erimiş ve ılıtılmış margarin veya tereyağı gezdirilip ikinci yufka serilir. Dört kat yufka bu şekilde serildikten sonra iri dövülmüş bademin üçte biri serpiştirilir. Her dört yufkada bir aynı işlem tekrar edilir. Sonra ince baklava dilimleri halinde kesilir. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar en az 40-45 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan tepsi, ocakta kısık ateşin üzerine oturtulur. Daha önceden hazırlanan ve ılınan sulu sütlü karışım tüm tatlının üzerine gezdirildikten sonra ateşte çevrile çevrile pişirilir. Tatlı iyice kabarıp genişlemeye başladığında ateşten alınır. Bu arada şerbet hazırlamak için su ve şeker bir tencerede kaynatılır. şerbet hafif koyulaşmaya başladığında içine limon damlatılır, 10 dakika daha pişirilir. Sıcak tatlının üstüne ılık şerbet dökülür, servise hazır hale getirilir.