‘Kutsal’ su

“Sofrada, başta iftariye denilen ve oruç açmaya yarayan çerezler yer alırdı.

Haberin Devamı

Ama oruç, kısa bir dua ve besmeleden sonra mutlaka Kabe’den gelmiş zemzem ile açılırdı.” Mithat Sertoğlu eski İstanbul’da yaşanan iftarları anlatırken böyle demiş.
Zemzem sadece ramazan ayı söz konusu olduğunda önemli değil Müslümanlar için. Kutsal bir sudur zemzem ve rivayete göre Hz. İbrahim’in iki hanımı arasındaki anlaşmazlık bahane olmuştur zemzemin ortaya çıkışına. Nasıl mı? Anlatalım...
İki hanım arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Allah, Hz. İbrahim’e, İsmail’i ve annesi Hacer’i Mekke’ye götürmesini emretti. İbrahim hemen harekete geçip oğlu ve hanımını Mekke’ye götürdü ve onları orada bıraktı.
Hacer, o tarihte pek verimli olmayan Mekke topraklarında oğluyla aç ve susuz kalınca dua etmeye başladı ve Allah da Hacer’in yakarışına cevap vererek ona zemzem suyunu verdi. Hacer bu suyla hem kendini doyurdu hem de oğlu İsmail’i emzirerek onun büyümesini sağladı.
Bugün bile sırrı tam olarak çözülememiş olan zemzem, binlerce hacıyı besleyecek kadar zengin bir kaynak suyudur. Eskiden ramazan sofralarında mutlaka zemzem bulunurdu. Zemzemi biraz daha yakından tanımaya yarın da devam edeceğiz.

Cevizli pekmezli kabak tatlısı

Haberin Devamı

YAPILIŞI
Tatlı balkabağını kabukları soyulmuş ve kavun gibi ince dilimlenmiş olarak satın alabileceğiniz gibi, pazarlarda satılan ufak kabakları soydurup kullanabilirsiniz. Rengi kavuniçi ve diri görünümlü olanları tercih edin.
Varsa, yeşil kısımlarını kesip dilimleri 10 santim boyunda parçalara ayırın. Sonra da orta boy bir çelik tencereye yan yana sıralayın.
Üzerine tozşekeri serpiştirip oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletin. Böylece kabaklar suyunu bırakır. Hatta bazı kabaklar o kadar sulu olur ki, hiç su eklemeniz gerekmez.
Beklemiş olan ve sulanan kabakların üzerine karanfilleri serpip kısık ateşin üzerine oturtun. Bir su bardağı suyu tencerenin kenarından içine aktarın.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, 35-40 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (Dikkat etmeniz gereken nokta, kabakların dağılmamasıdır.) Kabakları ocaktan alıp sıcakken üzerine pekmezi gezdirin ve soğumasını bekleyin.
Servis tabağına aktarıp dövülmüş ceviz ya da taze kaymakla süsledikten sonra servise sunun. İsterseniz, kalın çekilmiş fındık veya yeşil fıstık da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

1 kg tatlı balkabağı (Yaklaşık 3-4 dilim)
1,5 su bardağı tozşeker
varsa 2-3 adet karanfil
1 su
bardağı su
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yazarın Tüm Yazıları