Paylaş
Ekmeğin arasına bir şeyler koyup öğünü böylece geçiştirivermek kolay gelir.
Zaten sandviçin doğuşu da bu kolaylıktan gelmiştir diyebiliriz.
İngiltere’de bakanlık da yapmış bir kontmuş John Montagu Sandwich.
Bu kontun çok zayıf bir tarafı varmış; kumar oynamayı 24 saat masadan kalkmayacak kadar çok severmiş.
Öyle ki, yemeklerini de kumar masasında yermiş.
Hatta yemek yerken bir elini kullanır, diğer eliyle de oyun oynamaya devam edermiş.
Kontun kumar kağıtlarına eşlik eden yiyeceklerin başında, iki dilim ekmek arasına yerleştirilmiş et ve peynir gelirmiş.
Sonunda, 1762’de bu iki dilim ekmek arasına koyulan malzemelerle hazırlanan yiyeceğe “sandviç” denmiş ve böylece kontun kumar tutkusu bir yiyeceğe adını vermiş...
Kaynak: Gündelik Hayatımızın Tarihi / Kudret EMİROĞLU
EGELİ KIRMIZI PANCAR MEZESİ
Kırmızı pancarların saplarını kestikten sonra iyice yıkayın.
Pancarları haşlamak için düdüklü tencere kullanmanızı öneririm. Çünkü pan-
car uzun sürede pişer.
Düdüklü tencere yoksa pancarları normal tencereye koyup üzerine 5 santim çıkacak kadar su ilave edin.
Orta ısılı ateşte, en az 40-50 dakika, pancarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Süzüp ılık hale gelmesini bekledikten sonra kabuklarını tıpkı patates gibi soyun ve tavla zarı formunda doğrayın.
(Dikkat edin, eliniz boyanabilir.)
Zeytinyağını bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
İncecik yemeklik doğranmış soğan ve pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenmiş sarmısakları tencereye aktarıp karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Üzerine dilimlenmiş pancarları ilave edip karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun.
Tuz, sirke ve biberi ekleyip 1-2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Ilık hale gelince, üzerine iyice çırptığınız süzme yoğurdu gezdirin. İncecik kıyılmış dereotu ya da maydanozla süsleyerek servise sunun.
Not: Kırmızı pancarın sapları da haşlanarak bu mezeye katılabilir. Yoğurt katılmadığında da et veya balık yanına uygun bir garnitür halini alır.
Malzeme listesi
- 1 kg kırmızı pancar
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
- 2 su bardağı süzme yoğurt
Paylaş