Hırvatistan’da adına “rozata” denen krem karamel geleneksel mutfağın en önemli tatlısı.
Badem ve çeşitli taze meyveler eşliğinde ikram ediliyor. Bu tatlı Adriyatik kıyılarındaki bütün yerleşim yerlerindeki en popüler tatlı.
Dubrovnik’te tanışıp çok iyi anlaştığımız şef Damir’e göre, yüzyıllar boyunca ülkelerini fetheden, çeşitli yerlerden ülkelerine göçen toplulukların mutfak kültürlerine etkisi çok büyük. Zaman zaman ülkelerini egemenlikleri altına alan ve farklı kültürlere sahip olan bu topluluklar Hırvatistan’ın sanatından yeme içme kültürüne kadar pek çok şeyini etkilemiş. Hırvatlar her ne kadar bugünkü yemek kültürlerini Avusturya - Macaristan ve İtalya’nın karışımı olarak tanımlasalar da tarihlerinde başka kültürlerle yaptıkları etkileşimleri de inkâr etmiyorlar. Mutfaklarından bahsederken, Antik Mısır’a, Yunanlılara, Etrüskler’e, Romalılar’a, Persler’e ve Osmanlı İmparatorluğu’na göndermeler yapıyorlar. Özellikle Avrupa’daki tuz ticaretinin bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun koyduğu kurallarla yapıldığını da uzun uzun anlatıyorlar.
Türklerin de çok sevdiği bir tatlı olan krem karamelin aslının Fransa’ya değil, İspanya’ya ait olduğunuysa ısrarla vurguluyorlar. Yemek kültür uzmanlarının son tartışmalarında krem karamelin 17. yüzyılda kremanın tesadüfen yanmasıyla ortaya çıktığına karar verilmiş durumda. Dalmaçya kıyılarının en güzel tatlısı böylece ortaya çıkmış. Bense sadece onların bu iddiasını aktarmakla yükümlüyüm.
Durovnik’e giderseniz limana dikkatlice bakın. Bir dönem Osmanlı’nın tuz ihtiyacını karşılamış olan gemiler hep oradan kalkarmış.
Yumurtalı amiral böreği
8 Kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişme süresi 40 dakika Malzemeler 2 su bardağı un 2 su bardağı mısırunu 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı yoğurt 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) 1 paket kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz İç harcı için; 4 adet pişmiş yumurta ½ demet maydanoz 1 demet dereotu 2 adet yeşil taze soğan ½ adet kırmızı sivri biber ( Salçalık ya da tarhanalık biber de denilir.) ½ su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
YAPILIŞI: Yumurtaları haşlayıp tavla zarı formunda küp küp dilimleyerek çukur bir kabın içine koyun. Üzerine rendelenmiş beyaz peynir, çok ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve yine çok ince doğranmış yeşil soğanları ekleyip karıştırın. Sonra da kırmızı biberlerin yarısını alıp yine tavla zarı formunda doğrayıp ilave edin ve karıştırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan hamur için iki yumurtayı derin bir kaba kırıp çırpmaya başlayın. Üzerine sıvıyağ, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu ilave edip çırpmaya devam edin.
Son olarak un ve mısırununu da ilave edip tekrar karıştırın. Böylece koyu boza kıvamında ama akıcı bir börek hamuru hazırlamış olacaksınız. Şimdi de yumurtalı sebzeli karışımı, hazırladığınız bu börek hamurunun içine iyice karıştırın. Hamuru orta boy kenarları yüksek dikdörtgen şeklindeki yağlanmış orta boy cam kaba aktarın. Böreği 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp kare şeklinde dilimleyerek servise sunun.