Köklü bir okul daha: Haydarpaşa Lisesi

Geçen hafta İstanbul’un hatta Türkiye’nin en köklü okullarından biri olan Galatasaray Lisesi’nin pilav gününden bahsetmiş, eski mezunları bir araya getiren, güzel buluşmalara aracılık eden bugünün tarihinden, nasıl ortaya çıktığından dem vurmuştuk.

Haberin Devamı

Yazımızın ardından okurlarımızdan pek çok ileti aldık. Bu iletilerden bazıları Galatasaray Liselilerden geliyordu.

Yıllardır bir bahaneyle gidemedikleri pilav gününü hatırlattığımız için teşekkür ediyorlardı bize. “İlk kez, yazınızı okuduktan sonra katılacağım” diyen de vardı. “Mezun olduktan  sonra birkaç yıl gittim, sonra ihmal ettim, şimdi tekrar gidip lise yıllarımı yâd edeceğim” diyen de.

Başka okullardan mezun olanlardan da ileti aldık kuşkusuz. İşte bu iletilerden biri de Haydarpaşa Lisesi eski mezunlarından olan Vedat Akkaş’ a ait.

Kendisi Galatasaray Lisesi’nin pilav günüyle ilgili yazımızı okumuş ve kendi okullarının pilav gününün de 31 Mayıs 2009 tarihinde yapılacağını hatırlatmak istemiş.

Pek çoğunuzun bildiği gibi Haydarpaşa Lisesi İstanbul’un Anadolu yakasının en eski ve köklü okullarından biridir. Okul uzun yıllar değişik adlar altında hizmet verdikten sonra 26 Eylül 1934 tarihinde bizzat Atatürk’ün talimatıyla Haydarpaşa Erkek Lisesi adıyla hizmet vermeye başlamıştır. Adını Yunan-Osmanlı savaşında kahramanlıklar gösteren Haydarpaşa’dan alan lise, kısa zamanda yatılı ve gündüz eğitim yapmaya başlamış ve Anadolu yakasının meşhur okullarından biri halini almıştır.

Haydarpaşa Lisesi de pek çok okul gibi sonradan ünlü olacak öğrenciler yetiştirmiş bir okul. Bu ünlü isimler arasında, Kadıköy Belediye Başkanı Avukat Selami Öztürk, yazar Server Tanilli, oyuncu Halil Ergün ve şair Sunay Akın da var.

Haberin Devamı

Köfteli yahni çorbası

Köfte için;
· 200 gr orta yağlı kıyma
· 1 su bardağı köftelik ince bulgur
· ½ su bardağı ılık su
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
· 2 yemek kaşığı dolusu un
· 1 su bardağı dolusu erişte makarna
(Arpa şehriye de kullanabilirsiniz.)
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 6 çay kaşığı domates salçası
· 3 çay kaşığı biber salçası
· 12 su bardağı et ya da tavuk suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 adet limonun suyu
· 1 yemek kaşığı kuru nane
· 1 demet maydanoz

YAPILIŞI: Köftelik bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tuz ve karabiberi serptikten sonra bulgurun yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin. Kuru soğanlardan birini rendeleyip kıymayla birlikte bulgurun olduğu kaba aktarın.  Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip karışımı iyice yoğurun. Harçtan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Unu bir tepsiye serpiştirip köfteleri una bulayarak yuvarlayın.

İnce ince doğradığınız diğer soğanı orta boy bir tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edip 1 dakika daha karıştırdıktan sonra hemen ılık ya da sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serpip kaynamaya bırakın. Çorba suyu kaynamaya başlayınca, una bulanmış köfteleri tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak köfteleri 10 dakika kadar pişirin. Köfteli çorbaya erişte makarnayı ya da arpa şehriyeyi ilave edin. Ara sıra karıştırarak makarna yumuşayıncaya kadar, 15 dakika daha pişirin. Limon suyu ve kuru naneyi de katıp karıştırdıktan sonra çorbayı ocaktan alın. İncecik kıydığımız maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz çorbayı kırmızı pul biberle de süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Havuçlu lahana kavurması

· 7-8 adet beyaz lahana yaprağı
· 2 tatlı kaşığı tereyağı
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 diş sarmısak
· 1 adet orta boy havuç
· 1 çay kaşığı hardal
· 1 tatlı kaşığı sirke
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay bardağı ılık su
· 1 adet tavuk bulyon

YAPILIŞI: Lahana yapraklarının kalın damarlarını ayırın.  Yaprakların yumuşak kısımlarını incecik doğradıktan sonra yıkayın ve süzün. Soğanı incecik doğrayın. Sarmısakların üzerine çok az miktarda tuz serpip  dövün.  Havucun kabuğunu kazdıktan sonra, rendenin büyük delikli tarafıyla rendeleyin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tavada eritin.

İncecik  doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarmısağı ilave edip  2-3 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine rendelenmiş havucu ve süzdüğünüz lahanayı aktarıp sık sık karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Tavuk bulyonu 1 çay bardağı kadar ılık suda  eritin. Tuz, karabiber sirke ve hardalı da ekleyip iyice karıştırın. Bu karışımı, kavurduğunuz lahananın üzerine aktarın. Sık sık karıştırarak orta ısılı ateşte 12-15 dakika daha pişirdikten sonra  ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Bu, özellikle etlerin yanına çok yakışan bir garnitürdür.

Yazarın Tüm Yazıları