Kimyon değil tarçın ve sevgiyle

Alki, Londra’da üniversitede okuyan bir Yunanlı gençtir. Türk kızı Niket’le de Londra’da tanışır zaten.

Noel tatili için ailesini ziyarete gidecek olan Alki’nin onlara bir de sürprizi vardır. Kız arkadaşını da götürecektir yanında. Haberi alan Atinalı aile üyeleri merakla beklemeye başlarlar Alki’yi ve kız arkadaşını.

Anneanne daha bir meraklıdır torununun kız arkadaşıyla ilgili. Çünkü ona göre hiçbir yabancı kız Yunan kızından daha iyi ya da daha güzel değildir. Alki ve Niket nihayet Atina’ya gelirler. Ailenin merakı artarak devam ederken Niket’in pasaportunu görüp Türk olduğunu anlarlar. Anlarlar anlamasına da bu durumu anneanneye nasıl açıklayacaklarını bilemezler.

Anneanneyse her şeyden habersiz torunu için yaptığı dolmaları özenle getirir sofraya. Çünkü Alki’nin Londra’da kaldığı uzun süre içinde dolmayı özlediğini düşünmüştür. Ama durum hiç de sandığı gibi değildir. Alki pek de dolma özlemi çekmediğini, çünkü Niket’in ona sık sık dolma yaptığını söyler. Anneanne dolma yapabilen bir kızın mutlaka Yunanistan’la alakası olduğunu düşünür ama çok yanılıyordur.

Niket babaannesinin İzmirli bir Türk olduğunu açıklayıverir. Anneanne duruma çok üzülür ve o andan itibaren Türk kızıyla fazla muhatap olmamaya dikkat eder. Niket’in yaptığı dolmayı gizlice yediğindeyse tarifini almaktan geri duramaz. Niket yaptığı dolmanın sırrını iki kelimeyle özetler: "Kimyon ve sevgiyle..."

İşte Lena Merika’nın çocuklar için yazdığı ve Türk-Yunan ilişkilerini pekiştirmek için düzenlenen yarışmada ödül alan kitabının adı da aynı. Yani "Kimyon ve Sevgiyle".

Yazar, ağabeyi Yorgo Merika ve eski sevgilisi Nukhet Everi’nin aşkından ilham alarak yazmış bu kitabı. Ancak gerçek hikaye biraz daha farklı. Nukhet ve Yorgo gerçekten birlikte Atina’ya, aile ziyaretine gitmişler ama aile çok sevecen davranmış Türk kızına. Hürriyet’in Pazar ekinde yayınlanan habere göre dolmaya katılan baharat kimyon değil tarçınmış. Aynı haberde Nukhet Everi’nin sonradan kitapta dolma diye verilen şeyin sarma olduğunu söylediği de yazıyor.

Milföylü piliç İstanbul

Malzeme listesi

á 6 adet tavuk budu

á 3 adet milföy hamuru

á 1 yemek kaşığı çöreotu

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

á 1 yemek kaşığı un

á 1,5 su bardağı tavuk suyu

á 1 çay kaşığı hardal

á 1 adet defne yaprağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Tavuk butlarını bir tencereye koyup üzerine 2 su bardağı su, tuz, karabiberi ekleyin. Butlar hafifçe yumuşayıncaya kadar, en az 20 dakika haşlayın. Butları et suyundan alıp soğumaya bırakın. Milföy hamurlarını iki adet üçgen elde edecek şekilde ikiye bölün. Soğuk haldeki butları, etleri dışarıda kalacak şekilde hamurlara sarıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çöreotunu serpiştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika, milföyler altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; küçük tenceredeki 1,5 bardak tavuk suyuna, un, defne yaprağı, hardal, karabiber ve tuzu ekleyip çatalla iyice çırpın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar kaynatın. Kaynayan sosu 5 dakika sonra ocaktan alıp defne yaprağını içinden aldıktan sonra servis tabağındaki tavukların üzerinde gezdirin. Patates kızartması ve sosla birlikte servise sunun.

Kakaolu Alman kurabiyesi

Malzeme listesi

á 15 gr. yumuşak margarin (oda sıcaklığında beklemiş)

á 125 gr. toz şeker

á 1 adet yumurta

á 2 yemek kaşığı dolusu kakao

á Yarım çay kaşığı tuz

á 1,5 su bardağı un

Üzeri için;

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 1 adet yumurtanın beyazı

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarini derin bir kaba aktarıp üzerine toz şeker ve yumurtayı ilave edin. Kakao, tuz ve unu da azar azar ekledikten sonra hamuru yoğurmaya başlayın. 4-5 dakika yoğurduktan sonra hamur hálá elinize yapışıyorsa, 1-2 yemek kaşığı kadar daha un katıp ele yapışmayan ve kulak memesinden daha sert olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru temiz bir poşete ya da alüminyum folyoya sarıp 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Dinlenen kurabiye hamurunu 28-30 adet eşit parçaya ayırın. Parçaları yuvarlayıp parmak kalınlığında ve 15-20 santim uzunluğunda şeritler haline getirin. Şeritlerin iki ucunu içe doğru bükerek, fotoğraftaki şekli elde edin. Diğer taraftan, toz şeker ve yumurtanın beyazını bir kasede 1 dakika kadar çırpın. Bu şekerli karışımı hazırladığınız kurabiyelerin üzerine fırça yardımıyla sürüp kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika kadar pişirdikten hemen sonra çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.

Not: Bu kurabiye bekledikçe lezzetlenen dayanıklı bir kurabiyedir.
Yazarın Tüm Yazıları