Kekikli hamsi kapama

Hamsinin kılçıkları ayıklandıktan sonra yıkanıp süzülür. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpilip bir kenarda bekletilir.

Haberin Devamı

Diğer taraftan incecik doğranmış yeşil soğanlar derin bir kaba aktarılır. Sarmısaklar ve sivribiberler de incecik dilimlenerek üzerine katılır.
İnce kıyılmış maydanozlar ve kabuğu soyulup tavla zarı formunda doğranmış domatesler de sebzelerin üzerine eklenir. Üzerine kuru kekik, 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiber serpilir.
Üzerine salça ve zeytinyağının 4 yemek kaşığı da ilave edilip varsa soya sosu da katıldıktan sonra kaşıkla malzemeler iyice karıştırılır ve kenarda bekletilir.
25-30 santim çapında, fırına dayanıklı geniş bir güveç kabına ya da fırın kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Dibine iki adet kıvırcık marul yaprağı yayılır.
Suyu süzülen hamsilerin yarısının karınları açılır ve kabuk kısımları yukarıya bakacak şekilde yan yana dizilir. Üzerine hazırlanan sebzeli karışımın tamamı yayılır. Üzerine de kalan hamsiler yerleştirilir.
İncecik halkalar halinde dilimlenmiş limonlar da dizildikten sonra kalan 2 adet marul yaprağı ile balıkların üzeri kapatılır.
Kabın üzeri alüminyum folyoyla ya da kapakla sıkıca kapatılır. Hamsiler, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur.
İstenirse sebzeli harcın içine 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri de katılabilir.

Haberin Devamı

6 kiÅŸilik         Â
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzeme listesi

-  1 kg hamsi
-  4 adet kıvırcık marul yaprağı
-  2 adet taze soğan
-  1-2 adet sivribiber
-  1 demet maydanoz
-  2-3 diş sarmısak
-  2 adet orta boy domates
-  Varsa 1 yemek kaşığı soya sosu
-  2 çay kaşığı domates veya biber salçası
-  3 çay kaşığı kuru kekik
-  2 çay kaşığı tuz, karabiber
-  6 yemek kaşığı zeytinyağı
-  1 adet limon

Yazarın Tüm Yazıları