Pişmaniyeyi sevmeyen var mıdır merak ederim. İzmit’e kim gitse tembih ederim "Lütfen bana bir iki kutu pişmaniye" diye. Hep merak ettiğim şeylerden biri de adının neden pişmaniye olduğuydu.
Sonunda öğrenip, rahatladım. Ağızda dağılan nefis tadın kökeni İran’mış meğer ve oradaki adı da "peşmek." Bu yüzdendir belki de ona pişmaniye deyişimiz.
"Belki" diyorum çünkü bu yalnızca teorilerden biri. Pişmaniye yapan ustaların birçoğuna göreyse, o muhteşem kıvamı tutturmanın zorluğundan kaynaklanıyor "pişmaniye" adı. Nasıl mı? Pişmaniye hamuru ağdamsı bir kıvama sahip ve bu kıvamı yakalamak gerçekten çok zor. İşte işe kalkışan insanların pişmanlığını ifade ediyor, Anadolu’nun birçok yöresinde tel helva olarak bilinen pişmaniyenin adı.
İzmit’i pişmaniyesiyle ünlü bir şehir yapanlar ise 1601-1611 yılları arasında İran ve Ermenistan’dan gelen Ermeni ustalar olmuış. Ama esas büyük usta Hacı Agop Dolmacıyan’mış. 1. Dünya Savaşı sonrasında ülkeyi terk etmek zorunda kalan Dolmacıyan’dan sonra İbrahim Ethem Efendi ondan öğrendikleriyle işi sürdürmüş.
Yumurtalı yabani ot kavurması
6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 demet madımak, ebegümeci ya da yabani ot
2 adet orta boy kuru soğan
2 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz, karabiber
6 adet yumurta
1 tatlı kaşığı pul biber
Bu yemeği yapmak için madımak, ebegümeci, kuzu kulağı ya da ısırgan otu gibi bahar ayında çıkan herhangi bir otu kullanabilirsiniz. Kullanacağınız yabani otu ayıkladıktan sonra iki santim eninde doğrayın. İyice yıkayıp kaynayan tuzlu suda 10-15 dakika haşlayarak süzün. Tereyağı ve zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp yarım ay şeklinde doğradığınız soğanı 2-3 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve haşladığınız otu ilave ederek kısık ateşte 10 dakika daha kavurun. Üzerine, başka bir kapta iyice çırptığınız yumurtaları da aktarıp kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar karıştırın. Son olarak, kırmızı pul biberi de ekleyerek sıcak sıcak servise sunun.
Fındık kremalı milföy
10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
10 adet milföy hamuru
Muhallebi için
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurtanın sarısı
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı dövülmüş fındık
50 gr margarin
Muhallebiyi hazırlamak için; yumurta sarıları, mısır nişastası ve unu tencereye aktarıp çırpma teli yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpın. Üzerine süt, şeker ve vanilyayı ekleyip kısık ateşte, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca margarini ekleyip ocağın altını kapatın. Muhallebi soğuyuncaya kadar mikserle çırpıp dövülmüş fındığı da ekleyerek buzdolabında bekletin. Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp her birini ikiye bölerek 20 adet hamur elde edin. Hamurların 10 adedinin ortasına birer kaşık muhallebi koyduktan sonra kalan hamurlarla üzerlerini kapatın. Hazırladığınız muhallebili milföyleri fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip ılık olarak servise sunun.