Paylaş
Bu mekânlar semtlerin, hatta kentlerin tarihlerinde, kültürlerinde de önemli olmuşlardır zaman içinde.
İşte Beyoğlu-İstiklal Caddesi’ndeki profiterolleriyle meşhur İnci Pastanesi de bu mekânlardan biriydi.
İstiklal Cadde-si’ndeki Cercle d’orient binasında 68 yıl boyunca müdavimlerine hizmet vermiş olan pastane, geçen aralık ayında tahliye edilmişti.
Kamuoyu İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri haline gelmiş olan İnci Pastanesi’nin tahliyesine büyük tepki göstermiş, sosyal medyada da çeşitli kampanyalar düzenlenmişti.
Muhteşem profiterolüyle artık bir “efsane” olmuş İnci Pastanesi, yaklaşık
2,5 aylık aranın ardından Beyoğlu Mis Sokak’taki yeni yerinde hizmete girdi.
Tabii eski, tarihi yerine taşınmak için sabırsızlanarak.
GÖLLEME - BATIRMA (KIRIKKALE)
Un, tuz, toz maya ve ılık suyu derin bir yoğurma kabına koyup kulak memesinden biraz daha sert ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru toplayıp üzerini örterek kabarması için oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin.
Hamuru dört eşit parçaya bölüp parçalardan her birini yemek tabağı büyüklüğünde açın.
Yufkaları kızgın sac üzerinde ya da teflon tavada önlü arkalı pişirin. (Bazlamayı kendi bildiğiniz gibi de yapabilirsiniz.) Pişirdiğiniz bazlamaları soğuduktan sonra elinizle lokmalık parçalara bölün. Parçaları geniş bir servis tabağına yerleştirin.
Tereyağını orta boy bir tavada eritip pekmezi ekleyin.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Ilık hale gelmesini bekleyip bazlama parçalarının üzerine gezdirin ve karıştırın. Üstüne ceviz serpiştirip servise sunun.
Malzeme listesi
Hamur için;
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı
toz maya
- Yarım su bardağı ılık su (Su miktarı 1 su bardağından 1 parmak kadar eksik de olabilir.)
Üzeri için;
- 50-100 gr tereyağı
- 2 su bardağı
üzüm pekmezi
Ayrıca;
- 1 su bardağı ceviz içi
Paylaş