İftarda “fazla kaçıranlar” için

Ramazan gelip de sahurdan iftara kadar aç ve susuz kalan bizler, iftarda bütün gün bir şey yiyememenin iştahıyla sarılıyoruz iftar sofralarına.

Haberin Devamı

Çeşit çeşit yemekle donattığımız sofralardan biraz “ağır” kalkıyoruz. “Bir daha bu kadar yemeyeceğim” deyip ertesi akşamki iftar sofrasında “yine fazla kaçırdım” demek kimseye yabancı değildir sanırım.
Yalnızca ramazanda değil, genel olarak biraz fazla kaçırılmış öğünlerin can simidi içeceğidir soda. Aslında yararlarını göz önüne aldığımızda, sodanın hak ettiği kadar popüler olmadığı düşünülebilir.
Bir kere, soda yüksek miktarda bikarbonat içerdiği için midedeki fazla asidi boşaltıyor ve bu sayede yanma ve ekşime hissini yok ediyor. İçerdiği kalsiyumla menopoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesi riskini aza indiriyor.
Sodada bulunan kalsiyum sadece kemikler için değil, kas kasılmalarını düzenlenmesi, sinir uyarılarının taşınması için de vazgeçilmez öneme sahiptir.
Magnezyum yönünden de çok zengin bir içecek soda. Bu yüzden de soda tüketimi fazla olan ülkelerde kalp krizine bağlı ölümlerin sayısı daha az.
Sodanın yararlarını sıralamaya devam edersek liste uzayıp gider. Ama dediğimiz gibi, soda bu kadar yararlı olmasına rağmen diğer gazlı içeceklerle rekabet edemez durumdaydı. “Durumdaydı” diyoruz, çünkü çeşitli firmaların meyve aromalı soda üretmeye başlamasıyla durum biraz değişti.
Şimdi, elma, muz, limon, şeftali, vişne, çilek aromalı sodalar süslüyor, alışveriş yaptığımız marketlerin raflarını ve meyveli soda da artık küçükten büyüğe herkesin en çok sevdiği meşrubatlar arasında.

Haberin Devamı

Peynirli sahur çorbası

Pirinç iyice yıkanır ve tuzlu suda haşlanır. 1 su bardağı suda ezilmiş un, tencerenin kenarından pişen pirince yavaş yavaş ilave edilir.
Bir taraftan da karıştırmaya devam edilir. (Bozadan daha sulu kıvamda bir çorba olması gerekmektedir.) Pirinçler unla beraber 10 dakika daha piştikten sonra peynir ve tuz eklenir. Yaklaşık 7 dakika daha kaynatılan helle ocaktan indirilir.
Üzerine kırmızıbiberli kızgın tereyağı döküldükten sonra helle aşı servise hazırdır.

Malzeme listesi

- Yarım su bardağı pirinç
- 4,5 su bardağı su
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 kase çok ince kıyılmış Urfa peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber

Yazarın Tüm Yazıları