Paylaş
Örneğin "Testi Kebabı" çok özel bir yemektir. Ben ilk yemek kitabım olan "Bir Yemek Masalı"nın kapağına da testi kebabının fotoğrafını koymuştum.
Testi kebabı genelde açık havada, etrafına odun ve meşe kömürü konularak ateşte pişirilir. Ama ateşin harlı olması gerekir ki, uzun sürede pişen kebap çok daha lezzetli olsun. Bu yemeğin en orijinal aşaması, testinin kırılmasıdır. Resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin, kırmadan önce Yozgat’la ilgili yapacağı bir işe dair söz vermesi, bir gelenek halini almıştır. İster misiniz, yemek heykeli dikme işi gelenekselleşsin!
İnce Noktalar
Soğan ve patatesi birlikte saklamayın, her ikisini de zaman zaman havalandırın. Filizlenmiş ve yeşillenmiş patatesin zehirleyici etkisi vardır, unutmayın.
HAFİF VE KEYİFLİ
Çullu köfte
Yapılışı:
Pirinci yıkayıp, kaynayan tuzlu suda pirinçler uzayana dek haşlayalım. Suyunu süzüp, haşlanmış pirinçleri bir kaseye alalım. Bir teflon tavada hiç yağ koymadan kuzu kıymasını ince kıyılmış kuru soğanla birlikte kavuralım. Tuz ve karabiber ekleyip, suyunu çekinceye dek pişirelim.
Kıyma suyunu çekince bir kenara alıp, soğumaya bırakalım. Dana kıymasını hazırladığımız kavrulmuş kıymayla birlikte derin bir kasede yoğuralım. Haşlanmış pirinç, yumurta ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip, iyice karıştıralım.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yassı köfteler hazırlayalım. Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızgın yağda önlü arkalı kızartalım. Limon dilimleri ile servis yapalım.
8 kişilik
Hazırlama süresi 40 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
500 gr dana kıyma
250 gr kuzu kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Diğer
3 yemek kaşığı galeta unu
3 adet yumurta
2 su bardağı sıvıyağı
Yaz cacığı
Yapılışı:
Önce sarımsakları dövelim ve çırpılmış yoğurda katalım. Sonra salatalıkları iyice yıkayıp, hiç soymadan rendeleyelim.
Bir tel süzgeci alıp, suyunu süzmesini bekleyelim. Sarımsaklı yoğurda katıp, üzerini kıyılmış dereotu ve taze naneyle süsleyelim. Servis yapmadan önce buzdolabında bekletelim ve içine birkaç parça buz koyalım.
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Malzeme listesi
4 su bardağı yoğurt
6 adet salatalık
2 yemek kaşığı dereotu
2 yemek kaşığı taze nane
6 diş sarmısak
Paylaş