Heykeli dikilesi yemekler

Yozgat Belediyesi Yozgat’ın ünlü testi kebabının heykellerini kentin girişine ve çıkışına dikecekmişÉ Anadolu’da iller artık yöre yemeklerinin patentlerini alıyor, sahip çıkıyor.

Haberin Devamı

Örneğin "Testi Kebabı" çok özel bir yemektir. Ben ilk yemek kitabım olan "Bir Yemek Masalı"nın kapağına da testi kebabının fotoğrafını koymuştum.

Testi kebabı genelde açık havada, etrafına odun ve meşe kömürü konularak ateşte pişirilir. Ama ateşin harlı olması gerekir ki, uzun sürede pişen kebap çok daha lezzetli olsun. Bu yemeğin en orijinal aşaması, testinin kırılmasıdır. Resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin, kırmadan önce Yozgat’la ilgili yapacağı bir işe dair söz vermesi, bir gelenek halini almıştır. İster misiniz, yemek heykeli dikme işi gelenekselleşsin!

İnce Noktalar

Soğan ve patatesi birlikte saklamayın, her ikisini de zaman zaman havalandırın. Filizlenmiş ve yeşillenmiş patatesin zehirleyici etkisi vardır, unutmayın.

HAFİF VE KEYİFLİ

Çullu köfte

Yapılışı:

Pirinci yıkayıp, kaynayan tuzlu suda pirinçler uzayana dek haşlayalım. Suyunu süzüp, haşlanmış pirinçleri bir kaseye alalım. Bir teflon tavada hiç yağ koymadan kuzu kıymasını ince kıyılmış kuru soğanla birlikte kavuralım. Tuz ve karabiber ekleyip, suyunu çekinceye dek pişirelim.

Kıyma suyunu çekince bir kenara alıp, soğumaya bırakalım. Dana kıymasını hazırladığımız kavrulmuş kıymayla birlikte derin bir kasede yoğuralım. Haşlanmış pirinç, yumurta ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip, iyice karıştıralım.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yassı köfteler hazırlayalım. Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızgın yağda önlü arkalı kızartalım. Limon dilimleri ile servis yapalım.

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

500 gr dana kıyma

250 gr kuzu kıyma

1 çay bardağı pirinç

1 demet maydanoz

1 adet kuru soğan

1 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı karabiber

Diğer

3 yemek kaşığı galeta unu

3 adet yumurta

2 su bardağı sıvıyağı

Yaz cacığı

Yapılışı:

Önce sarımsakları dövelim ve çırpılmış yoğurda katalım. Sonra salatalıkları iyice yıkayıp, hiç soymadan rendeleyelim.

Bir tel süzgeci alıp, suyunu süzmesini bekleyelim. Sarımsaklı yoğurda katıp, üzerini kıyılmış dereotu ve taze naneyle süsleyelim. Servis yapmadan önce buzdolabında bekletelim ve içine birkaç parça buz koyalım.

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

4 su bardağı yoğurt

6 adet salatalık

2 yemek kaşığı dereotu

2 yemek kaşığı taze nane

6 diş sarmısak

Yazarın Tüm Yazıları