Harbiye’de künefe

Gerek çocukların gerekse yetişkinlerin her gün mutlaka bir miktar hayvansal protein almaları gerekmektedir.

Tabii bir de bitkilerden alınan ‘bitkisel protein’ vardır. Ancak iki proteinin de vücut için önemi ayrı ayrıdır. Hayvansal protein; kırmızı etten, kümes hayvanlarından, av hayvanları, tatlı ve tuzlu su ürünlerinden temin edilebilir. Bir de size ciğer, dalak, yürek, böbrek gibi sakatatların öneminden bahsetmek istiyorum. Geleneksel Türk mutfağının demirbaş yemeklerinden olan sakatatları, arada sırada sofranıza katın. Türklerin İslamiyeti kabulünden sonra ‘israfın haram sayılması’ nedeniyle hayvanın sakatat bölümleri de değerlendirilerek, yemek çeşnilerinin arasına katılmıştır.

İnce Noktalar

Köftelerinizi yağsız tavada kızartacaksanız, kızgın tavaya bir çay kaşığının ucuyla tuz serpip kızartın. Lezzetinin arttığını göreceksiniz.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Mercimekli dövme pilavı

Öncelikle dövmeyi bir gece önceden 6 su bardağı ılık suda yumuşamaya bırakalım. Ertesi sabah ayrı ayrı tencerelerde, yıkayıp süzdüğümüz buğdayı 45 dakika, mercimeği ise 15 dakika haşlayıp, süzdürelim. Daha sonra bir tencerede tereyağını eritelim ve soğanları 1 dakika kadar kavuralım. Mercimek ve 4 su bardağı suyu ekleyip, orta ateşte kaynamaya bırakalım. Su kaynayınca haşlanmış aşurelik buğdayı, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de katarak, orta ateşte pişirelim. Pilav suyunu çeker çekmez ateşi iyice kısıp, 5 dakika daha pişirelim ve ocaktan alalım. En az 20 dakika demlendirelim. Daha sonra bir servis tabağına alarak üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyelim ve servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı yeşil mercimek

2 su bardağı dövme (aşurelik buğday)

3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı tereyağı

4 su bardağı su (et suyu tercih edilir)

Fıstıklı sünger tatlısı

Öncelikle şerbeti hazırlamak için, bir tencerede su ve şekeri karıştırarak orta ateşe oturtalım. Şeker eriyip, şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp, ılınmaya bırakalım. Öte yandan derin bir karıştırma kabının içinde yumurta ve şekeri 2-3 dakika çırpalım. Sıvıyağ ve yoğurdu da katarak, 2-3 dakika daha çırpmaya devam edelim. Un, irmik ve kabartma tozunu da ekleyerek iyice karıştıralım. Yağladığımız kek kalıbının içine bu karışımı dökerek, 175 dereceye ayarladığımız fırında en az 25 dakika pişirelim. Fırından aldığımız sıcak tatlının üzerine, şerbeti ılıkken gezdirelim. Şam fıstığı ve Hindistan cevizini serpiştirerek en az 20 dakika bekletip, servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta

3 kahve fincanı toz şeker

1 kahve fincanı sıvıyağ

5 kahve fincanı irmik

5 kahve fincanı un

5 kahve fincanı yoğurt

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Süslemek için

1 çay bardağı Şam fıstığı

1/2 Hindistan cevizi
Yazarın Tüm Yazıları