Omletler, et kızartmaları, hamur kızartmaları ve benim için aralarında en özel olanı tabii ki annemin özel kayganası...
Türk mutfağında “tavada pişen yemekler” dendiğinde sayılacak o kadar çok çeşit var ki... Yani tava, Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biri. Anayurdumuz olan Orta Asya’dan beri tavayı kullandığımızı bazı kaynaklardan öğrenebiliyoruz. Göçebe bir yaşam süren biz Türkler, Orta Asya’da et ve süt ürünlerini pişirmek için demir ve bakır tavaları kullanmışız. Özellikle avlanan hayvanların eti hemen orada, avlandığı yerde kesilir ve tavada kavrularak tüketilirmiş. Anadolu’ya göç edip yerleşik hayata geçtikten sonra beslenme şeklimiz de değişikliğe uğramış. Bağ, bostan ve tarlalarda yetiştirilen sebzeler ve otlar beslenme kültürümüzün önemli bir parçası olmaya başlamış. Etin yanına sebze de eklenmiş ve etli sebze kavurmaları, sebze kızartmaları da tavalarda pişmeye başlamış. Anadolu her bakımdan olduğu gibi yeme-içme kültürü açısından da büyük bir okyanus olduğu için yemek pişirmek için kullanılan araç gereçler de yöreden yöreye çok değişiklik gösterir. Helvaların kavrulduğu özel yayvan tavalardan, kuymakların piştiği derin tavalara pek çok tava çeşidi vardır. Ama benim en ilginç bulduğum tavalar Karadeniz’de hamsi kızartmak için kullanılan çok uzun saplı, kısa kenarlı tavalar ve Gaziantep’te mutfaklardan eksik olmayan özel bölmeli ötçe tavalarıdır.
TAVADA MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER * 1 kg mısır unu * 250 gr iç yağı (Taze kaymak da kullanabilirsiniz.) * 1 yemek kaşığı tuz * Aldığı kadar kaynar su
YAPILIŞI Mısır ununu derin bir kaba koyun. İç yağı çok küçük parçalar halinde parçalayarak mısır ununun üzerine ilave edin. Tuzu serpiştirip karıştırın. Bir taraftan kaynar suyu yavaş yavaş ilave ederken bir taraftan da kaşıkla karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar su ekleyip yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız karışım elinize hafifçe yapışabilir, önemli değil. Diğer taraftan, yanmaz ve yapışmaz bir tavayı ya da sacı ateşin üzerine oturtun. Elinizi suyla ya da sıvıyağla ıslatarak hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yassı hale getirin. Hazırladığınız ekmekleri tavada ya da sac üzerinde önlü arkalı pişirin. Hamuru bir tepsiye yayıp fırında da pişirebilirsiniz.