Bayılıyorum bu köşede tatlı şeylerden bahsetmeye. Sanki köşeyi okuduktan sonra gününüz daha bir güzel geçecekmiş gibi geliyor tatlıdan söz edildiğinde.
Güzel bir gün geçirmeniz umuduyla başlıyorum lokumu anlatmaya. Öncelikle söylemeliyim ki, lokumun ana malzemeleri nişasta, su ve şekerdir. Su ve şeker kazanlarda ısıtılmaya başlanır önce. Tabii şerbetin ısınırken karıştırılması gerektiğini de söylemek gerek. Bu sırada, suda çözünen sitrik asit ve bir başka kazanda karıştırılan nişasta ve su da şerbete ilave edilir. Malzemelerin hepsi kazana girdiğinde, gerçek pişirme işlemine geçilebilir demektir ki pişirme işlemi ya açık kazanlarda ya da kapalı basınçlı kaplarda gerçekleştirilir. Açık kazanlarda yapılan pişirme işlemi diğerine kıyasla çok daha uzun sürer. Gerektiği kadar pişirilip istenen kıvama gelen lokum, genellikle tahtadan yapılan ve boyutları farklılık gösteren kalıplara dökülür. Lokumun bu aşamada biraz bekleyip soğuması gerekir ki bekleme süresi ortalama 24 saattir. Soğuyan lokum hindistancevizi ya da pudraşekeri serilmiş olan kesme tezgahına alınır. Bundan sonra bir tek aşama kalmış demektir. Bu aşama kesme aşamasıdır ve ya elle ya da makineyle yapılır.
Sebzeli köfte ızgarası
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
8 dakika
Malzeme listesi
á 500 gr yağsız dana kıyma
á 2 diş sarmısak
á 2 yemek kaşığı irmik
á 2 yemek kaşığı yulaf unu
(İri çekilmiş yulaf karışımı da kullanılabilir.)
á 1 adet orta boy dolmalık kabak
á 1 demet maydanoz
á 1 demet dereotu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Yağsız köftelik kıyma derin bir yoğurma kabına aktarılır. Üzerine dövülmüş sarmısaklar, irmik ve yulaf unu aktarılır. (Yulaf unu yoksa galeta unu da kullanılabilir.) Kabak soyulup yıkanır ve rendenin iri delikli tarafıyla rendelenir. Sıkılarak suyu çıkarılır ve kıymanın üzerine ilave edilir. Diğer taraftan, maydanoz ve dereotu da ayıklanıp incecik doğranarak kıymayla karıştırılır. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibahar serpiştirilir. Malzemeler iyice yoğrulduktan sonra yoğurma kabının üzeri alüminyum folyoyla kapatılıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir. Kömür ızgarası yakılır ya da fırının ızgarası 175 dereceye ayarlanır. (İstenirse köfteler çok az sıvıyağda ve teflon tavada da kızartılabilir.) Buzdolabından çıkarılan köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuçlar arasında yuvarlanır ve yassı hale getirilir. Köfteler ızgarada önlü arkalı kızartılır. Yanına ızgara sebzeler koyularak servise sunulur. (Köfteler istenirse çöp şişlerde ve patlıcan dilimleriyle de pişirilebilir.)
Tarçınlı bitter kek
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
á 150 gr eritilip, ılıtılmış margarin
á 4 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á 1 su bardağı toz şeker
á 1 su bardağı un
á 1 su bardağı kakao
á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
á 1 tatlı kaşığı tarçın
á varsa 1 yemek kaşığı portakal likörü
á (Tiamaria, kahlua ya da kanyak, viski, rom da kullanılabilir.)
á 1 paket kabartma tozu
á 200 gr bitter (sütsüz) çikolata
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve toz şeker derin kaba koyularak mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Eritip ılıtılmış margarin ve portakal likörü eklenir. İstenirse, portakal likörü yerine; viski, rom, kahlua, grand marnier gibi alkollü içecekler de kullanılabilir. Un ve kakao katılıp mikserle çırpmaya devam edilir. Çekilmiş ceviz içi ve tarçın da ilave edildikten sonra kabartma tozu serpiştirilir. Malzemeler iyice karışıncaya kadar mikserle çırpılır. Orta boy ve kenarları yüksek kare ya da dikdörtgen bir fırın kabı yumuşamış margarinle yağlanır. (25-30 santim çapında yuvarlak bir kalıp da kullanılabilir.) Ama bu çok kabaran bir kek olduğu için kalıbın kenar yükseliği en az 4-5 santim olmalı. Koyu muhallebi kıvamındaki kek hamuru 2-3 kaşık sıvıyağa batırılan peçeteyle ya da fırçayla iyice yağlanmış olan kalıba aktarılır. Üzerine rendelenmiş sütsüz çikolata serpiştirilip 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Kekin iyice soğuması beklendikten sonra dilimlenerek servise sunulur.