Gösteri değil paylaşım demektir ramazan

"Eski İstanbul’da ramazan" denince akla hemen konaklarda verilen iftar davetleri geliyor.

Ama bir de İstanbul’un küçük mahallelerinde yaşayan orta halli aileler vardı ve ramazan, konaklardaki kadar büyük hazırlıklara neden olmasa bile, orta halli evlerde de heyecanla karşılanırdı. Elbette ki mahalle hayatının vazgeçilmez parçası olan komşu ziyaretleri ramazanlarda da devreye girerdi. Kadın ve erkek ayrı ayrı gezerdi o zamanlar ve evin erkeği de kadını da yedişer gece komşu evlere iftar davetine giderlerdi.

Sekizinci gece sıra kendilerine gelir ve onlar da kendi ellerinden geldiğince ağırlarlardı konuklarını. "Ellerinden geldiğince" diyoruz ama bazı mahallelerde bu iftar davetleri de komşular arasında bir yarış vesilesi yapılır ve konaklarda verilen iftarlar kadar olmasa bile, pek çok çeşit yemek bu orta halli iftar sofralarını süslerdi. Eee tabii, konaklara giden konuk sayısı ile mahalle aralarında verilen davetlerin konuk sayısı karşılaştırıldığında, aradaki uçurum hemen ortaya çıkar ve bu ramazan davetlerinin orta halli ailelerin bütçesini ne kadar sarstığı da hemen anlaşılır. Asıl amacı ihtiyacı olanın karnını doyurmak olması gereken iftar davetlerinin gösteriş vesilesi yapılmasını bugün de yaşıyoruz. Ne kadar yazık değil mi?

Tavuklu pamfilya pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

n 2 su bardağı pilavlık pirinç

n 1 adet tavuk göğüs eti

n 5 yemek kaşığı zeytinyağı

n 1 adet orta boy kuru soğan

n 1 adet orta boy havuç

n 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

n 2 çay kaşığı tuz, karabiber

n 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

Pirinç kaynar suda 30-40 dakika kadar bekletilir. Göğüs eti tavla zarı formunda, kuru soğan yemeklik, incecik doğranır. Havuç soyulur ya da dış kısmı bıçak yardımıyla kazınır ve uzunlamasına ikiye bölünüp tavla zarı formunda dilimlenir. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılıp dolmalık fıstık tencereye aktarılır ve hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış tavuk eti eklenip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 3-4 dakika kavrulur.

Üzerine hemen soğan ve havuç ilave edilip karıştırmaya devam edilerek 3-4 dakika daha kavrulur. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ve sıcak et ya da tavuk suyu tencereye aktarılıp tuz ve karabiber serpildikten sonra karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, orta ısılı ateşte pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirilir. Pilav suyunu iyice çekip üzeri göz göz olunca ocaktan alınır. Pilav, tencerenin kapağı kapalı vaziyette yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen pilav tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırıldıktan sonra servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları