Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin hiçbir şey doğanın bize sunduğu nimetlerin yerini tutamaz gibi geliyor bana.
Asıl marifet doğanın sunduklarıyla teknolojinin imkánlarını birleştirip yararlı ürünler elde etmekte. Bugün pek çok faydalı bitkinin yağı çeşitli tekniklerle çıkarılıp insanların kullanımına sunuluyor. Aloe vera losyonu da bunlardan biri. Aloe yaprağının özsuyu yalnız başına bile yaraları tedavi etmede etkili. Aloe bitkisi zambakgillerden, buna rağmen dikenli kalın yapraklarıyla kaktüsgillerden sanılıyor. Yaprağındaki öz, içindeki jel ve kabuğundaki özsuyun karışması ile bir losyon elde ediliyor. Vücudumuzun yaşarken ürettiği ve hücrelerimiz üstünde bir nevi oksitlenme etkisi yaratan serbest radikalleri yok eden bu losyonun, hem dahili olarak yaraların üstüne sürülerek hem de ağız yoluyla alınarak kullanılabildiği söyleniyor. Bir zamanlar yaprağın özü, tırnak yiyen çocukların tırnaklarına sürülüp bu alışkanlıktan vazgeçmeleri sağlanırmış, galiba "Gerçek acı" (Aloe vera) ismi de buradan geliyor. Yine de siz siz olun, bu tür karışımları uzman bir doktor tavsiyesi olmadan kendi başınıza kullanmaya kalkmayın, sağlığınızı riske atmayın.
Fıstıklı yufkalı rulo köfte
6 kişilik Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
50 dakika
Malzeme listesi
á2 adet hazır yufka
á 2 yemek kaşığı bitkisel margarin
á 1 adet yumurtanın akı
Köfte için
á1/2 kg az yağlı dana kıyma
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 diş sarmısak
á 1 demet maydanoz
á 1 adet orta boy havuç
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
á 1 adet yumurta
á 1 çay bardağı antep fıstığı
Köfteyi hazırlamak için; kıymayı, rendelediğiniz soğanı ve dövdüğünüz sarmısağı derin bir kaba koyun. Üzerine incecik kıydığınız maydanoz ve rendelenmiş havucu da ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı da serpin. Antep fıstığı içlerini bir süre sıcak suda bekletip kabuklarını soyduktan sonra yumurtayla birlikte harç malzemelerine ilave edin. Malzemeleri iyice karışıncaya kadar yoğurduktan sonra bilek kalınlığında bir rulo haline getirin. Birkaç kez denediğim bu yemekte, etin pişerken su salıp yufkayı patlattığını fark ettim. Bu yüzden rulo köfteyi çok az miktardaki suyla 7-8 dakika haşlayabileceğiniz gibi, fırında 10-15 dakikalık ön pişirmeden geçirebilirsiniz de. Bu ön pişirme işlemi, köftenin suyunu bırakmasını sağlar ve böylece de buharlaşarak yufkayı patlatmasını engeller (işlemin sonunda rulo eti kağıt peçeteyle kurulamayı ihmal etmeyin). Diğer taraftan hazır yufkalardan birini tezgaha serin. Erittiğiniz margarinin yarısıyla yufkanın her tarafını yağlayın. Diğer yufkayı da üzerine yerleştirdikten sonra yufkaların dört tarafını yukarı doğru katlayarak dikdörtgen bir yufka elde edin. Rulo köfteyi yufkanın kenarına koyup yufkayı sarın ve rulo haline getirin. Üzerine kalan yağı gezdirip iyice çırpılmış yumurta akı sürün. Rulo köfteyi yağlanmış tepsiye koyup 175 dereceye ayarladığınız fırında 50 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekledikten sonra bir parmak kalınlığında dilimleyerek servise sunun.
F
ındıklı hurmacık tatlısı
10 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á3 su bardağı un
á 1 yemek kaşığı dolusu kakao
á 1 su bardağı sıvıyağ
á 1 paket kabartma tozu
á Yarım su bardağı bira (herhangi bir tür bira kullanabilirsiniz)
á Yarım su bardağı çekilmiş fındık içi
Şerbeti için
á1 su bardağı tozşeker
á 1,5 su bardağı portakal suyu
Biranın etkisiyle çok gevrek bir hal alan bir tatlıdır. Hamuru da biranın etkisiyle kolay şekil alır. Şerbetini hazırlamak için, tozşeker ve portakal suyunu bir tencereye aktarıp kısık ateşte şeker eriyinceye ve şurup kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynar kaynamaz ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, hamurunu hazırlamak için; un, kakao ve çekilmiş fındık içini derin ve geniş bir kaba aktarıp kabartma tozunu da ekleyerek elinizle karıştırın. Üzerine sıvıyağ ve birayı aktarıp ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak bezeleri uzatarak parmak şekline getirin. İsterseniz üzerlerine bütün haldeki fındık taneleri de yerleştirebilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak hamurları soğuk haldeki şuruba batırıp birkaç dakika beklettikten sonra servise sunun.