Misafirlerinize et ikram etmek istiyorsunuz. Özendiniz bözendiniz, pişirdiniz eti ve yanında bir sürü güzel salata ve pilavla masaya koydunuz.
Ama et bırakın lezzetli olmayı, bıçakla kesilmiyor bile... Oysa her şeyden önce yumuşak olmalıdır et. Etin yumuşak olması da birkaç şartın bir araya gelmesiyle olur. Etin yumuşak olup olmaması hayvanın yaşına, kaslarının içinde bulunan yağ oranına ve nasıl beslendiğine bağlıdır. Eti lezzetli ve yumuşak yapmanın bir başka yolu da pişirme tekniğinden geçer. Bir kere etleri kızartırken çok az yağ kullanıp önce yüksek ısıda kızartmak sonra birkaç dakika da kısık ateşte pişirmek gerekir. Etin lezzetine lezzet katan ve yumuşacık olmasını sağlayan işlemlerden biri de bir gece önceden terbiye etmek yani marine etmektir. Bildiğiniz bir yerden alınmış, bir gece önceden terbiye edilmiş ve kömür ateşiyle ısınmış bir ızgarada pişmiş etler ve yanında nefis bir pilav... Değmeyin yemeğin keyfine!
Peynirli milföy böreği
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 8-10 adet kare milföy hamuru
á 1 adet yumurta
á 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
á 2 demet dereotu
á 2 çay kaşığı kuru nane, fesleğen
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 2-3 yemek kaşığı susam
Dondurulmuş milföy hamurlarını çözülmeleri için tezgáhın üzerinde 5 dakika bekletin. Az yağlı beyaz peyniri derin bir kapta çatalla ezip püre haline getirin. Üzerine çok ince kıydığınız dereotunu ve yumurtayı ekleyip iyice karıştırın. Kuru nane ve fesleğeni de ilave edip tekrar harmanlayın. Milföy hamurlarının ortalarına, peynirli harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyup hamurları üçgen şeklinde kapattıktan sonra kenarlarını bastırın. Milföy böreklerini tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp bolca susam serpiştirin. Börekleri hafifçe yağladığınız ya da fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Pekmezli cevizli kurabiye
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
18 dakika
Malzeme listesi
á 2 çay bardağı pudra
á 2 yemek kaşığı pekmez
á 250 gr bitkisel margarin
(yumuşak olmalı)
á 2 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á 1/2 su bardak ince çekilmiş ceviz içi
á 1 paket kabartma tozu
á 5 su bardağı un
Üzeri için;
á 1 adet yumurta akı
á 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve pudrayı derin bir kaba koyup 1 dakika kadar yoğurun. Üzerine oda sıcaklığında beklemiş yumurtalar, pekmez ve unu ekleyip kabartma tozunu serpiştirin. Karışımı iyice yoğurun, sonra ince çekilmiş ceviz içini ilave edin. Ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurup toparlayarak oda sıcaklığında 20-30 dakika dinlendirin. Diğer taraftan, iri çekilmiş ceviz içini bir kaseye koyun. Yumurta akını bir kasede çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırpın. Kurabiye hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parçaları avuçlarınızın arasında yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırıp, fırça yardımıyla yumurta akını sürün. (Yumurta akı vıcık vıcık olduğu için kolay sürülmez. Ancak şöyle bir ıslatmamız yeterli olacaktır. Çünkü yumurta akı yapıştırıcı görevi görür.) Kurabiyelerin üzerine iri çekilmiş ceviz içini serpin. Kurabiyeleri üzerine fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 15-18 dakika kadar pişirip çıkarın. Kurabiye sıcakken yumuşak olacak, soğudukça sertleşip kıvamına gelecektir.