En güzel kuruyemiş: Kavurga

Başlığı okuyanlar "Bu da nedir" diyecek belki ama 50’li yaşlarını sürenler çocukluk anılarına dönecekler. Kış gecelerinde yapılan sohbetlerin en büyük eşlikçisiydi, çay ve yanında yenen çeşitli yemişler.

Eskiden kuruyemiş evlerde yapılırdı. Kavurga da bunlardan biridir. Hangi yörede olduğunuza bağlı olarak, buğday, arpa, darı ya da nohut bol suyla ıslatılır. Bir süre sonra sudan alınır ve sacda ya da yağsız tavada kavrulur.

Kavrulduğu gün tüketilmesi tercih edilir ama ertesi güne kalan kavurga da ziyan edilmez. Bazen öğrencilerin ceplerine doldurulur, bazen de çobanlık yapan gencin yalnızlığına arkadaş olur. Dayanıklı ve besleyici olduğundan asker azığı olarak da kullanılır. Sarıkamış’ta Rus ordusuna karşı savaşan askerler, yanlarında kavurga ile mücadele etmiş. Bu yüzden, geçenlerde düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Töreni’ne gelenlere kavurga ikram edildi.

Havuçlu vejetaryen kanepe

Malzeme listesi

4 adet iri boy dolmalık kabak

4 adet orta boy havuç

1 adet orta boy kuru soğan

6 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

3 diş sarımsak (isteğe bağlı)

1 demet dereotu

YAPILIŞI: Kabakları temizleyip kabuklarını soymadan iyice yıkayın, yarım santim kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. Öte yandan 4 çorba kaşığı zeytinyağını, ezilmiş sarımsağı ve tuzu güzelce karıştırın; önceden dilimlediğiniz kabakları bu karışıma buladıktan sonra ızgara teline dizin. 175 derecedeki ızgarada iki yüzünü de çevirerek 15 dakika kızartın. Diğer taraftan havuçları soyun, yıkayın, iri iri dilimleyin. Orta boy tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyun, küp şeklinde doğradığınız soğanları ilave ederek 2-3 dakika kavurun. Önceden dilimlediğiniz havuçları da tencereye aktarın, 2 bardak su ve tuzunu da katarak havuçlar iyice yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Havuçları çatalla ezerek püre haline getirin. Kızarttığınız kabak dilimlerinin bir ucuna 1 yemek kaşığı havuç püresi koyarak rulo şeklinde sarın. Tüm kabakları bu şekilde hallettikten sonra artan havuç püresini servis tabağına yayın, üstüne rulo kabakları dizin. İncecik kıydığınız dereotunu üstlerine serpiştirerek ılık olarak servis yapın.

Adisababa

Malzeme listesi

Kek için;

3 adet yumurta

2 çay fincanı tozşeker

3 çay fincanı un

1 çay kaşığı vanilya

Kreması için;

1 paket toz kremşanti (150 gr) 2 su bardağı soğuk süt 1 çay bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü 1 çay bardağı fındık (kavrulmuş) 1 çay bardağı Antep fıstığı 1 çay bardağı damla çikolata varsa 1 çay bardağı meyve şekerlemesi 1 su bardağı doğranmış mevsim meyvesi

Kakaolu sos için;

1,5 su bardağı su

4 yemek kaşığı tozşeker

1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası 2 tepeleme yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı neskafe

YAPILIŞI: Keki yapmak için; yumurta ve tozşekeri derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Üzerine vanilya ve unu ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Diğer taraftan, biri 20-25 santimden biraz daha büyük, biri de 25-30 santim çapında iki ayrı kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız hamuru kalıplara paylaştırın. Keklerin ikisini de 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlayıp alt üst konuma getirdiğiniz fırında 25 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarın. Büyük keki kalıbından çıkarıp henüz sıcak haldeyken en az bir karış yüksekliğinde ve en az 25-30 santim çapında yuvarlak bir kaseye koyun. Keki üzerinden bastırarak ve kenarlarını buruşturarak yufka yerleştirir gibi kaseye oturtun. Diğer taraftan, toz kremşanti ve sütü derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 34 dakika, katılaşıncaya kadar çırpın. Elma, şeftali, muz, vişne, kiraz, kivi gibi mevsim meyvelerini tavla zarı formunda doğrayıp 1 su bardağı kadarını kremşantinin üzerine ilave edin.

Fındık, fıstık, damla çikolata ve varsa meyve şekerlemesini de ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra kasenin içindeki kekin üzerine aktarın. Üzerine ikinci keki kasenin kenarlarına değecek şekilde yerleştirip hafifçe bastırın ve buzdolabında bir gece bekletin. Kakaolu sosu hazırlamak için; tozşeker, nişasta, su, kakao ve neskafeyi küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp mikserle, ılık hale gelinceye kadar, 45 dakika çırpın. Buzdolabında bekleyen keki servis tabağına ters çevirin. Üzerine ılık sosu gezdirerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları