PaylaÅŸ
Özellikle hamur işlerini ne kadar sevdiğimizi söylemeye bile gerek yok sanırım.
Son zamanlarda sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilinçlendirme
çalışmalarına rağmen, hemen hepimiz hamur işlerine bayılıyoruz.
Hamur işlerine ne kadar düşkün olduğumuz bu kadar aşikârken ekmeğin
sofralarımızın vazgeçilmezi olduğunu söylemeye gerek bile gerek yok.
Gerçi son yıllarda ekmek tüketimi nüfus artışına kıyaslandığında aşırıya
kaçmıyor ama ekonomik kriz gibi nedenler de kişi başına düşen ekmek
sayısını artırıyor.
Kısacası, ekmek sofralarımızın vazgeçilmez parçası ve öyle olmaya da
devam edecek. Ayrıca ekmeği sağlıklı beslenmenin bir parçası kılmak da
elimizde.
Peki, hemen her eve, her gün giren ekmeği korumayı biliyor muyuz? Yani
ekmeğin yapımında kullanılan suyun, unun, elektrik enerjisinin kıymetini
biliyor muyuz, yoksa bütün bu saydığımız değerler her gün evimize girip
tüketilmeyen ekmekle birlikte çöpe mi atılıyor? Ne yazık ki, yapılan
araştırmalar son söylediğimizin doğru olduğunu kanıtlar nitelikte...
Ekmek ziyanının sebepleri farklı farklı tabii... ılk olarak
tüketeceğimizden çok daha fazla ekmek aldığımız gerçeği ile yüzleşmek
durumundayız. Üstelik artık marketlerde çeşitli boyutlarda ekmekler
satılırken...
Satın aldığımız ekmeği koruyamamamız da ekmeklerin çöpe gitmesinin bir
başka nedeni... Uzmanlar, ekmeğin yiyeceğimiz kadar kısmını kesip
fazlalığı derin dondurucuda saklamamız uyarısında bulunuyor.
Buzdolabının alt kısmında ekmek saklamaksa bazı uzmanlar tarafından
sakıncalı olarak niteleniyor.
Ekmek israfının önlenmesi için tüketici olarak bizlerin yapacağı daha
pek çok şey var kuşkusuz... Bayat ekmekleri değerlendirme yöntemleri
hakkında araştırma yapmak, kalan ekmeği örneğin yemeğin suyuyla
birleştirerek sokaklardaki aç hayvanlara vermek de yapabileceklerimiz
arasında...
Ekmek israfını önlemek için yapılan kişisel çabaların ne kadar önemli
olduğunu unutmamalı, milli servetimizin parçası olan ekmeğe daha iyi
davranmalıyız. Â
Portakallı irmik tatlısı  Â
YAPILIşI: ırmik, süt, portakal suyu ve tozşekeri orta boy tencereye
aktarın (şeker yerine toz ya da tablet tatlandırıcı da
kullanabilirsiniz). Malzemeleri orta ısılı ateşte tahta kaşık ya da tel
çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak, katılaşıp kaynayıncaya kadar
pişirin. Muhallebi kıvamına gelip kaynayan tatlının üzerine
hindistancevizini ve vanilyayı ilave edip 2 dakika daha kaynattıktan
sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, 20-25 santim çapında, kenarları
yüksek cam ya da porselen kabı suyla çalkalayın. Hafifçe ılık hale gelen
irmik tatlısını ıslak kaba aktarın. Üzerini kaşığın tersiyle düzeltin ve
buzdolabında en az 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek servise
sunun. ısterseniz üzerine ince çekilmiş ceviz içi de
serpiÅŸtirebilirsiniz.
· 4 su bardağı süt (yağı azaltılmış kaymaksız süt kullanmanızı
öneririm)
· 1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış meyve suyu ya da
karton kutudaki meyve sularından kullanabilirsiniz)
· 1 su bardağı tozşeker (10-12 tane düşük kalorili tatlandırıcı da
kullanabilirsiniz)
· 1 su bardağı irmik
· 1 paket vanilya
· 1 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi
Kek gönül kuşu
YAPILIşI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurta ve erimiş margarini derin
bir karıştırma kabına aktarın. Karışımı mikserin yüksek devriyle 2-3
dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ilık süt ve limon suyunu
başka bir kasede karıştırıp malzemelerin üzerine ekledikten sonra tekrar
çırpın. Tozşeker, kabartma tozu ve kakaoyu ilave edip unu da azar azar
ekleyerek, pürüzsüz ve akıcı kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar
çırpın. Hazırladığınız hamuru orta boy bir kek kalıbına aktarıp 5 dakika
önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35 dakika kadar pişirin.
Diğer taraftan, beyaz çikolatayı küçük bir çelik cezveye ufak parçalar
halinde koyup kısık ateşte eritin. Üzerine ılık su ve pudra şekerini
ilave edip karıştırın. Hazırladığınız bu sosu krema sıkacağı yardımıyla
kekin üzerine şekil vererek sıktıktan sonra keki servise sunun.
· 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
· 125 gr. margarin (eritilip ılıtılmış)
· 1 su bardağı ılık süt
· Yarım limonun suyu
· 1 su bardağı tozşeker
· 1,5 su bardağı un
· Yarım paket kabartma tozu
· 3 yemek kaşığı
kakao tozu
Üzeri için;
· 1 çay bardağı
pudra ÅŸekeri
· 40 gr. beyaz çikolata
· 2 yemek kaşığı ılık su
PaylaÅŸ