Çölyak günü

Bazı kişilerin ince bağırsaklarında buğday, arpa, çavdar ve yulafın içinde bulunan gluten proteinine karşı bir hassasiyet görülür. Bir başka deyişle bir tür ince bağırsak alerjisidir çölyak.

Haberin Devamı

Hassasiyetin çok değişik belirtileri vardır; kusma, ishal, bazen kabızlık, çocuklarda gelişim geriliği, kansızlık, erken yaşta kemik erimeleri, sık tekrarlayan düşükler, ağız içi aftları bu belirtilerden sadece birkaçıdır.
Çölyakın tedavisinin tek yöntemi vardır; ömür boyu süren glutensiz diyet. Çölyaklı kişiler glutenli yiyeceklerden ömür boyu uzak durmalıdırlar. Çünkü çay kaşığının 1/8’i kadar gluten bile çölyaklı kişi için zehirdir.
Tüm dünyada 9 Mayıs’ta kutlanan “Çölyak Günü”, iki yıldır ülkemizde de kutlanıyor. Günün amacı, kamuoyunu çölyak konusunda bilinçlendirip farkındalığı arttırmak. Çünkü çölyak bazen hiçbir belirti vermeden de vücuda ciddi rahatsızlıklar vererek ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle böyle bir hastalığın varlığından haberdar olmak çok önemli.
Aynı zamanda çölyaklı kişiler için özel olarak üretilen gıdaların önemine ve gıda etiketlerinin üzerinde “gluten içerir” ya da “gluten içermez” ibarelerinin bulunmasının binlerce çölyaklı için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek adına “Dünya Çölyak Günü” adı altında kutlamalar yapılıyor, tüm mayıs ayı da Çölyak Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor.
Ben de çölyağı çok önemsiyor ve konuyla ilgili farkındalığın artmasını diliyorum. Bugün size Oya Özden’in “Çölyakla Yaşam Rehberi” kitabından glutensiz grisini tarifi veriyorum. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

GLUTENSİZ GRİSİNİ

Yumurta sarısı ve susam hariç diğer malzemeleri bir kapta yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru 12-15 eşit parçaya bölün. Her parçayı çubuk haline getirip grisini şekli verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

Malzeme listesi

- 350 gr. glutensiz un
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı toz şeker
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 1 adet yumurta
Ayrıca;
- 1 adet yumurtanın sarısı (Her bir parçanın üzerine sürmek için.)
- 75 gr. margarin
- 1 yemek kaşığı su
- 20 gr. susam

Yazarın Tüm Yazıları