Cennet-cehennem meyvesi

Bazı yiyecekler var ki, onların tadına bakmak hiç de kolay değil. Çünkü kokuları uzmanlar tarafından tanımlanamayacak kadar kötü.

Haberin Devamı

Kökeni Güneydoğu Asya’ya dayanan durian da böyle bir meyve.
Ülkeden ülkeye farklı isimlerle çağrılıyor ama bütün ülkelerde kötü kokusuyla nam salmış durumda. Durian, dikenli bir dış kabuğa sahip. Dış kabuğunu soyunca üç-dört ayrı bölmeden oluşan içi çıkıyor karşınıza. Her bir bölmenin içinde çekirdekler var bu çekirdekler yenmiyor.
Durian cennet-cehennem diye de adlandırılıyor. Böyle adlandırılmasının nedeniyse dışıyla içi arasındaki tezat bazılarına göre. Çünkü bazı insanlar dikenli kabuğu ve kötü kokusuna rağmen içinin inanılmaz lezzetli olduğunu düşünüyorlar.
Durian taze olarak tüketildiği gibi dondurmaya katılarak da tüketilebiliyor.

Gureyba

Oda sıcaklığında yumuşamış yağı, pudraşekerini, irmik ve mahlebi derin bir kaba koyun. Bir taraftan yoğururken, bir taraftan da unu azar azar ilave etmeye başlayın. Un kurabiyesinin uzun süre yoğrulması gerekir. Önce parçalanır, yoğurdukça toplanır ve kıvama gelir.
Kulak memesi kıvamında ve ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru toplayın. Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. (un kurabiyesi pişirilecek tepsi yağlanmaz) Hamurdan küçük parçalar koparıp parçaları ister yuvarlayın, ister kurabiye kalıplarıyla şekillendirin. Ya da 2 parmak kalınlığında uzun yuvarlak parçalar yapıp parçaları beş santim uzunluğunda dilimleyin.
Kurabiyeleri önceden ısıtıp 160 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde, en fazla 20-22 dakika pişirip çıkarın. Fırından çıkardığınız kurabiyelerin sıcakken yumuşak olduğunu göreceksiniz. Un kurabiyesi kendi sıcaklığıyla pişmeye devam eder. Soğuyup sertleşen kurabiyeleri servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 250 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuÅŸamış olmalı)Â
- 1 su bardağı pudraşekeri  - 1 su bardağı irmik  - Varsa 2 çay kaşığı toz mahlep  - Alabildiği kadar un

Yazarın Tüm Yazıları