Bu kadar duyarlılık fazla mı -2-

Dün gıda duyarlılık testinden bahsetmiş ve yer darlığı nedeniyle konuyu bugüne sarkıtmıştık.

Haberin Devamı

Gıda duyarlılık testi kan örneği alınarak uygulanıyor ve vücudun hangi besinlere karşı normal dışı bağışıklık reaksiyonu verdiğini belirliyor. O gıdanın bir süre tüketilmesinin yasaklanmasıyla sonuçlanıyor.

Testin maliyeti 1000 ile 1500 TL arasında değiştiğinden, uzmanlar kâr amaçlı bir teste dönüşmesinden endişeliler.

Ancak bazı uzmanlar testin gerektiği gibi kullanıldığında yararlı olabileceğini, kişilerin baş ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi şikayetlerinin bir gıdaya duyarlı olmasından kaynaklanabileceğini söylüyorlar. Pek çok uzmanın görüşleri ise şu yönde: Gıda duyarlılık testleri gerçekten çok yeni ve bu konuda yeteri kadar araştırma
yapılamadı.

Gıda duyarlılık testleri alerji testleriyle de karıştırılmamalı. Çünkü kişinin alerjik duyarlılığı olduğu, besinleri tükettiğinde verdiği tepkiler çok daha şiddetli ve anlaşılır. Örneğin vücutta kızarıklık, yanma gibi tepkiler daha çok alerjik.

Oysa hafif baş ağrısı, sürekli gaz hissi gibi belirtiler daha çok duyarlı olduğumuz yiyecekleri tükettiğince ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Etli dövme pilavı

Dövmeyi, yani aşurelik buğdayı bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi sabah yıkayıp süzün ve yine bol suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Diğer taraftan, kuru kemikler çok tuzluysa derin bir kapta bol suda en az 1 saat bekletip süzün. Yağı bakır pilav tenceresinde eritin ve yemeklik çok ince doğranmış soğanı tencereye ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Suyu ilave edip tuzu katın.

Su kaynamaya başlayınca, kuru kemikleri (önceden haşladığınız kuşbaşı etleri) tencereye aktarın. Haşlanmış ve süzülmüş dövmeyi de ilave edin. Sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Pilavın suyu kaynayınca ocağın altını iyice kısın ve kısık ateşte pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Bu pilavın diri değil, iyice pişmiş olanı makbuldür.

Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

2-3 adet kuru üzüm eti (kurutulmuş kemik)
(500 gr kemikli ya da kemiksiz koyun, kuzu eti de kullanabilirsiniz)

1 kâse dövme (buğday)

1 adet orta boy kuru soğan

100 gr tereyağı

2 çay kaşığı tuz

3 kâse sıcak su

Yazarın Tüm Yazıları