Bostan alışverişi

Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde yaşayanlar, meyve ve sebzeyi genellikle büyük marketlerden alıyor değil mi?

Haberin Devamı

Yani meyve ve sebzeler tüketiciye ulaşmadan epey önce toplanmış, ayıklanmış, taşıması yapılmış ve paketlenmiş oluyor.
Yediğimiz meyve ve sebzelerin nereden, nasıl geldiği konusunda pek bir fikrimiz olduğu söylenemez. Hele meyve ve sebzelerin toplanma aşamasına şahit olmak ya da gözümüzün önünde toplanıp bize verildiğini görmek pek de mümkün değil.
Oysa Osmanlı zamanında İstanbul bostanlarıyla ünlü bir yermiş. Kentin hemen her yerine yayılmış olan bostanlarda her türlü sebze meyve yetiştirilir, satışa sunulurmuş. Hatta bazı Osmanlı saraylarının bahçeleri bile bostan olarak kullanılırmış.
Bostancılık yaygın olarak yapılan ve çok ciddiye alınan bir meslekmiş o zamanlar.
İşte İstanbullu kadınlar genellikle bir ailenin göz kulak olduğu bu bostanlara gider, evlerinin sebze meyve alışverişini buralardan yaparlarmış.
Bostanlarda kadınları bostancının kızı ve karısı karşılar, onları gölgelik bir yere serdikleri hasırlar üzerine oturturlarmış. Kadınlar kuş sesleri arasında dinlenirken siparişleri hazırlanır, önlerine getirilirmiş. Alışveriş sırasında ve sonrasında edilen sohbet de bu işin bir parçasıymış elbette.
Kaynak: İstanbul’un 100 Bahçesi (Uğur Aktaş)

Haberin Devamı

Sütlü arpa şehriye çorbası (Trakya)

Sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Arpa şehriyeyi ekleyip 2-3 dakika, rengi sarı kahverengi oluncaya kadar kavurun.
Üzerine sıcak suyu ekleyip 5 dakika kadar kaynatın. Kaynar sütü de tencereye aktarıp karıştırın.
Tuz ve toz biberi serpip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. İsterseniz üzerine ayrıca kızdırılmış yağlı biber gezdirebilirsiniz. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 5 su bardağı sıcak süt
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları