Benmari yöntemini kim bulmuş

Çok sık uygulamasak da benmari yöntemini biliriz ve özel tariflerde kullanırız.

Benmari, yemeğin hazırlandığı kabın, içinde su olan başka bir kaba oturtularak onun ısısıyla pişirilmesidir. Alkol yapımı üzerine hazırlanmış bir kitapta, Deniz Gürsoy’un "Çilingir Sofrasında Rakı" adlı çalışmasında imbikle ilgili bir bölüm var. Kitaba göre, imbik olmadan sıvı damıtılamıyor ve alkol yapılamıyor. İskenderiyeli simyacı Zosimos’un Simya Ansiklopedisi’nde imbiğin bulucusu, yine İskenderiye’den MÖ I’inci yüzyılda yaşamış olan simyacı Maria olarak gösterilmiş. Maria’nın bir diğer buluşu da adıyla anılan "Bain Marie-benmari" yöntemi...

Kurutulmuş sebzelerimizi kağıt torbalarda saklarsak, lezzetini ve rengini kaybetmediklerini göreceğiz.

uşkar böreği

Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ koyup, tavuk kıymasını ilave ettikten sonra 2-3 dakika kavurun. Üzerine soğanları ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun.

Sarmısağı, nar ekşisini veya limon suyunu ekleyip, tuzu, kimyonu ve köriyi ilave ederek 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Yufkaları tezgaha yayıp, bıçakla üçgen şeklinde 8 parçaya bölün. 16 adet yufkayı hazır edin.

Her bir parçaya, hazırladığınız harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyarak, yufkaların kenarlarını içe doğru topladıktan sonra, sigara böreği sarar gibi sıkıca sarın. Tüm yufka parçalarını aynı şekilde sardıktan sonra kızgın yağda önlü arkalı, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Yoğurtlu sos için, 1 su bardağı yoğurda kuru fesleğen, nane ve kırmızı toz biber ekleyip, karıştırın. Bu sosu derin bir kaba koyup, geniş bir servis tabağının ortasına yerleştirin. Etrafına kızarttığınız börekleri dizerek servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

150 gr. tavuk kıyması

1 adet büyük boy kuru soğan (küp küp doğranmış)

3 diş dövülmüş sarmısak (dövülmüş)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı nar ekşisi yoksa 1 limon suyu

1 çay kaşığı kimyon ve köri

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağ

Sos için

1 su bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı nane, kuru fesleğen, kırmızı toz biber

akaolu irmikli kurabiye

Öncelikle, derin bir yoğurma kabında, yumurtayı ve toz şekeri çatalla 2-3 dakika çırpın Üzerine, yoğurdu, sıvıyağı, vanilyayı, kabartma tozunu, irmiği ve kakaoyu ekleyerek elinizle iyice karıştırın. Son olarak, unu da ilave ederek sıkıca yoğurun ve buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1/2 su bardağı kakao

1 su bardağı irmik

5 su bardağı un
Yazarın Tüm Yazıları