Babam Gaziantep’te

Babam Gaziantep’e ilk defa 1967-68 yıllarında Elazığ Belediye Başkanı Rasim Küçükel’le İskenderun’a giderken uğramış.

Caminin yanındaki otele yerleşip dışarıya gezmeye çıktıklarında babam çok şaşırmış. Çünkü bar ya da gece kulübü ve restoran sayısı oldukça fazlaymış Antep’te. Daha sonra Rasim Amca babamı oralı arkadaşlarıyla tanıştırmış ve bir hafta boyunca babam Gaziantep’te hiç sıkılmadan kalmış. Çoğunlukla ticaretle uğraşan bu insanlar, sabahları çok erken kalkıp işlerine gidiyorlar ve akşam olduğunda şık kıyafetler giyinerek aileleriyle birlikte lokantaları dolduruyorlarmış.

Sosyal hayatın bu kadar hareketli olması, daha önce Gaziantep’e hiç gitmemiş olan babamı hem pek şaşırtmış hem de memnun etmiş. Biz henüz bu kenti görmemiştik ama babamın konukseverliklerini ve çalışkanlıklarını anlata anlata bitiremediği Gazianteplileri tanıyor gibiydik. Elbette ki bu kadar sevdiği bir kente bizi de götürmek için söz vermişti babam. Tabii ki sözünü tuttu benim sözünün eri babam ve bizi fırsat bulduğu ilk tatilde güzel Gaziantep’e götürdü. Bu kente ilk gidişimizi ve orada yaşadıklarımızı da yarın anlatmak istiyorum.

Kabaklı kazan kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 saat


Malzeme listesi

300-400 gr kuş başı kuzu eti

5 yemek kaşığı zeytinyağı

4 çay kaşığı acı biber salçası

3 adet orta boy kabak

250-300 gr taze yeşil fasulye

2 adet orta boy kuru soğan

10-15 diş sarmısak

2 adet orta boy domates

1 kahve fincanı sumak suyu (Koruk suyu ya da 1 adet limonun suyunu da kullanabilirsiniz.)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp kuş başı eti tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak eti, suyunu salıp tekrar çekinceye kadar, 5 dakika pişirin. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip salçayı ekleyin. İncecik doğradığınız soğanları ilave edip 4-5 dakika daha pişirdikten sonra biber salçası ve 4-5 su bardağı sıcak su ekleyin ve et iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Diğer taraftan, kabakları soyup parmak şeklinde dilimleyin. Fasulyeleri ayıklayıp ortadan ikiye bölün.

Pişirdiğiniz eti suyuyla birlikte fırına dayanıklı orta boy bir kaba yerleştirin.

Üzerine kabak, fasulye, sarmısak ve halka halka doğradığınız domatesleri yerleştirdikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. 1 su bardağı sıcak suyu da aktarıp kabın üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. Kebabı 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırının kapağını açarak yemeğin üzerindeki folyoyu çıkarın. Üzerine sumak suyunu, koruk suyunu ya da limon suyunu gezdirip 10 dakika daha pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. Servis sırasında üzerine kırmızı pul biber serpiştirin.

Balkabaklı tart

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

125 gr yumuşak margarin

100 gr pudra şekeri

1 adet yumurta

1 paket vanilya

250 gr un

1 kaşığı tuz

Üzeri için;

4 dilim balkabağı

8 yemek kaşığı toz şeker

1 su bardağı süt

2 poşet toz kremşanti (75 gr x 2)

1 paket vanilya

Üzeri için; süt ve kremşantiyi bir kaba aktarıp mikserle 5 dakika çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Kabak dilimlerini yıkayıp küçük küçük doğradıktan sonra orta boy bir tencereye koyun ve üzerine toz şeker ve 1 su bardağı su ilave edip şeker eriyinceye kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp vanilyayı ilave edin. Karışımı çatal yardımıyla kabaklar püre haline gelinceye kadar ezin. Pürenin soğumasını bekleyip üzerine kremşantiyi ekleyin ve buzdolabında bekletin.

Tart hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen margarini, pudra şekerini, vanilyayı, yumurtayı ve tuzu yoğurma kabına aktarın. Unu yavaş yavaş ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Hamuru 20-25 santim çapındaki yağlanmış tart kalıbına yaydıktan sonra fazla kabarmaması için bıçakla üzerini kesin. Tartı 200 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika pişirip çıkarın. Üzerine buzdolabında bekleyen kabaklı karışımı yayıp yaklaşık 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları