Aynı kaptan yemek

Bizde adet sofradaki herkesin aynı tabaktan yemesidir, ister salata olsun ister meze, Türk mutfağında yemeği aynı kaptan paylaşmak esastır.

Bazı ülke mutfaklarında ise bu durum oldukça farklı bir anlam taşıyor. Mesela eğer bir Fransız arkadaşınız sizi fondü yemeye davet ediyorsa sizi kendine yakın hissettiğinden emin olabilirsiniz, çünkü aynı tencereden yemek, onlar için sadece aile ve yakın arkadaşlarla yapılan oldukça anlamlı bir paylaşım. "Fondü" aslında İsviçre kökenli ve eritmek anlamına geliyor. Köylülerin sertleşmiş eski peynirleri ve bayat ekmekleri değerlendirmek için buldukları bu yemek zamanla içeriği zenginleştirilerek özel bir hal almış. İspirto ocağıyla sofrada sıcak tutulan tencerenin içinde emmentaler veya gruyer peyniriyle şarap eritiliyor ve uzun çubuklara saplanmış bayat ekmekler bu karışıma banılıyor. Erime işlemine kiraz brendisi eklenmesiyle tamamlanan fondü asıl çıkışını, 1952 yılında New Yorklu bir İsveç aşçının eritilmiş peynir yerine sıcak yağ, bayat ekmek yerine de kuşbaşı et kullanmasıyla yapmış. Bir on yıl sonra da çikolata fondü gelmiş. Size tavsiyem bu özel yemeği yapacağınız zaman damak tadınıza uygun seçimler yaparak kendi karışımınızı hazırlamanız.

Ev yapımı Napoliten makarnası

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

á 2 yemek kaşığı dolusu domates salçası

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 su bardağı un

Sosu için

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı toz fesleğen

á 1 demet dereotu

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine domates salçasını ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Zeytinyağını da kattıktan sonra elinizle karıştırın. Unu da azar azar ilave ederek hamuru en az 5-6 dakika kadar yoğurun. Elinize yapışmayan ve oldukça sert bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru temiz bir buzdolabı poşetine koyup oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya ayırın. Tezgahın üzerine hafifçe un serpin. Hamur parçalarından birini, merdane yardımıyla açarak 40 santim çapında yuvarlak kalına yakın bir yufka elde edin. Yufkayı, bir ucundan başlayarak gevşek bir rulo yapın. Ruloyu keskin bir bıçak yardımıyla yarım santim genişliğinde parçalar oluşturarak kesin. Kestiğiniz parçaları elinizle uzun şeritler haline getirin. Yaptığınız şeritleri unlanmış bir tepsiye serip sıcak olmayan bir ortamda 15-20 dakika bekletin. Diğer hamur parçasına da aynı işlemi uygulayın. Diğer taraftan, geniş ve derin bir tencereye 20 su bardağı sıcak su koyun. Üzerine 4 çay kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Su kaynayınca makarnaları suya aktarıp sık sık karıştırarak 10-12 dakika kadar haşladıktan sonra süzün. Tereyağı ve kremayı küçük bir tencereye koyun. Kısık ateşte, yağ iyice eriyinceye kadar ısıtın. Tuz, karabiber ve fesleğeni de ilave edip karıştırın ve sosu kaynamadan ocaktan alın. Sosu sıcak haldeki makarnayla karıştırıp dereotuyla süsledikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Kalamata zeytinli Ege salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 7-8 dilim bayat ekmek (esmer ekmeği tercih edin)

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 3 adet orta boy domates

á 1 adet orta boy atom marul (ya da 1 adet orta boy kıvırcık)

á 3 adet yeşil taze soğan

á 1 demet maydanoz

á 8-10 yaprak taze nane

á 4-5 yaprak taze fesleğen

á 10-15 adet kalamata zeytini (büyük boy, etli zeytin)

Sos için

á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 diş sarmısak

á 3 yemek kaşığı sirke

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Bayat ekmek dilimlerinin kabuk kısımlarını bıçakla kesip çıkarın. İçlerini derin bir kaba koyup üzerine 2 su bardağı soğuk su gezdirin. Islanan ekmekleri avuçlarınız arasında iyice sıkıp suyunu çıkarın ve başka bir kabın içine koyun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın. Kuru soğanı da rendeleyip üzerine ilave etikten sonra tuz ve karabiberin yarısını serperek karıştırın. Bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yıkadığınız atom marul ya da kıvırcığı iri parçalar halinde dilimleyerek geniş bir salata tabağına koyun. Ayıklanmış ve yıkanmış taze yeşil soğanlar ve maydanozu da ince ince doğrayarak marulların üzerine ekleyin. Taze nane ve taze fesleğen yapraklarını da incecik dilimleyip salata kabına ilave edin. Kenarda bekleyen soslu ekmekleri yeşilliklerin üzerine yerleştirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; sızma zeytinyağını küçük bir kaseye koyup üzerine dövülmüş sarmısakları ekleyin. Bir taraftan tel çırpıcı ya da çatalla çırparken, bir taraftan da tuz ve karabiberi ilave edin. Üzerine sirke ve kırmızı pul biberi de aktarıp iyice çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine aktarın. İsterseniz üzerine çökelek ya da tulum peyniri serpiştirebilirsiniz. Salatayı kalamata zeytinleriyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları