Artık saf gıda yok gibi

Dünyada varolan katkı maddesi sayısının yaklaşık beş bin olduğu söyleniyor.

Dondurmalar, çikolatalar, hamburgerler, gofretler, meyve suları ve gazlı içecekler ise en çok katkı maddesi içeren besinler olarak ön plana çıkıyor.

Aslında, esas sorun katkı maddelerinde değil, katkı maddelerinin fazla miktarda kullanılmasında. Vücuda aşırı miktarda katkı maddesi girmesi çeşitli alerjik hastalıklara ve hatta kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Tabii ki, bizim de bir Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğimiz var ve gıda üreticilerini denetliyorlar. Ama yine de her üreticiye güvenmek pek mümkün olmuyor. Ayrıca bizler daha saf gıdalarla büyüdük, belki de bu yüzden çocuklarımızın sağlığıyla ilgili şüphelerimiz ne yazık ki hep olacak. Dilerim bilim ve teknoloji, sağlığımıza zararı olmayan koruma tekniklerini en yakın zamanda geliştirir de, bizim de içimiz rahat olur.

Hilal’in mevlit kurabiyesi
12 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
250 gr bitkisel margarin
3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

YAPILIŞI: Eritip ılıttığınız margarini derin bir kaba aktarın. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları kırıp yoğurt ve tozşekeri ekleyin. Vanilyayı da katıp çatalla 1-2 dakika çırpın. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta karıştırıp tel süzgeçle eleyerek yumurtalı malzemelerin üzerine aktarın. Hamuru 3-4 dakika, kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra üzerlerine hafifçe bastırarak yassılaştırın. Fırın tepsisini yumuşak margarinle yağlayın ya da tepsiye fırın kağıdı serin. Hazırladığınız yuvarlak yassı kurabiyeleri fırın tepsisine epeyce aralıklı olarak yerleştirin. Çünkü bu kurabiye çok kabarıp genişleyecektir. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 25 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Kurabiyelerin soğumasını bekledikten sonra servise sunun.

Pertev Paşa’nın kazandibi
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
8 su bardağı süt
4 yemek kaşığı dolusu pirinçunu 
4 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası 
2 su bardağı tozşeker 
1 paket vanilya 
8 yemek kaşığı pudraşekeri

YAPILIŞI : Süt ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Diğer taraftan, pirinçunu ve nişastayı derin bir kaseye koyup üzerine 2 su bardağı suyu aktarın. Çatalla karıştırarak nişasta ve pirinçununu iyice ezin. Şekerli süt kaynamaya başlayınca, ocağın altını biraz kısın. Nişastalı pirinçununu tel bir çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırarak süte ekleyin. Tel çırpacak ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Muhallebi kaynamaya başlayınca vanilyayı ilave edip 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 5 dakika çırptıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, ısıya dayanıklı 25-30 santim çapındaki bakır ya da alüminyum tepsiye pudraşekeri serpiştirin. Tepsiyi kısık ateşin üzerine oturtup, içindeki pudraşekerini çevire çevire eritin. Şeker eridikçe sulanacak, sonra da rengi hızla sarı-kahverengiye dönecektir.
Tepsiyi sallayarak şekerin tepsiye yayılmasını sağlayın. Karamelize olan şekeri hemen ocaktan alıp muhallebiyi dikkatlice üzerine boşaltın. Bir spatula ya da kaşığın tersiyle muhallebinin üzerini düzeltip buzdolabına yerleştirin. Kazandibini buzdolabında iyice sertleşinceye kadar, en az 1 gece bekletip ertesi gün dilimleyin. Bir spatula yardımıyla dilimleri kaldırıp, rulo yapın. Kazandibi rulolarını bir servis tabağına dizip, soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları