Paylaş
Malatya’nın Şire pazarına mutlaka uğrayın. Kayısının ve üzümün her çeşidini görebileceğiniz dükkanların birinden mutlaka kayısı fitiki alın. İçi antepfıstıklı, dışı lokumla kaplı kayısı fitiki, benim favorim.
İçi cevizli günkurusu kayısısının en güzelini ise Zerden’de bulabilirsiniz. Meşhur dibek kurukahveden almayı da ihmal etmeyin. Sonra da Tavacılar Sokağı’na uğrayıp etli sebzeli Malatya tavasının tadına bir bakın. Bir üst sokaktaki Günaydın Pide Fırını’nın açık ekmeklerine bakıp mutlaka bir tane “yağlı” alın. Zaten yabancı olduğunuzu gören Malatyalılar muhtemelen sizden para almayacaklardır...
KONAK ŞEKERPARESİ (MAKEDON)
Unu derin bir yoğurma kabına koyun. Oda sıcaklığında beklemiş olan yumurta sarılarını ekleyin. Bütün yumurtayı da ilave edip malzemeleri iyice yoğurun. Kulak memesinden daha sert bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru 10 eşit bezeye bölün. Bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açın. Oda sıcaklığında yumuşamış yağı elinizle hamurların üzerine sürün. Sonra hamurların kenarlarını bohça yapar gibi üzerlerine doğru katlayın ve buzdolabına koyup 1-2 saat kadar bekletin.
Buzdolabından çıkardığınız hamurları açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. İçlerine ceviz serpiştirin. Yufkaların dört ucunu üzerine katlayıp kare haline getirin. Oklavayla tekrar açarak pasta tabağı büyüklüğüne getirin.
Şurubu hazırlamak için su ve toz şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Yağı geniş bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız hamurları kızgın yağda altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Çıkarıp soğuk şuruba atın. 5 dakika bekletip alın ve servise sunun.
Malzeme listesi
- 750 gr un
- 7 adet yumurta sarısı
- 1 adet yumurta
- 2 adet 250 gr’lık bitkisel margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
Şurup için;
- 1250 gr toz şeker
- 750 gr su
Kızartmak için;
- 2 su bardağı sıvıyağ
Ayrıca;
- 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Paylaş