VİTAMİNLER
Normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir. Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında önemli rol oynarlar. Yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yağda eriyenler A – D – E – K vücutta depolandığı için hergün almaya gerek yoktur. Suda eriyenler B – C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır. Her gün alınması gerekir.
A Vitamini
Karaciğer, balık yağı, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Retinol A vitamininin aktif halidir ve yeşil yapraklı sebzelerle sarı renkli meyvelerde bulunan beta karotenden elde edilir.
Yararları: Saç ve cilt sağlığı, kemik ve dişlerin oluşumu, solunum ve sindirim sistemi ile idrar yolları hücrelerinin sağlığının korunması, görmenin sağlanması.
Eksikliği: Gece körlüğü, geçici görememe.
B Vitamini
Hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Süt, ciğer, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler ile işlenmemiş huhubat ürünleri bunlar arasında sayılabilir.
Buğday Risotto Malzemeleri
Suppa Malzemeleri
Yapılışı
Aşurelik buğdayı geceden suda bekletiyoruz. Yıkayıp süzdüğümüz buğdayı kenara alıyoruz.1 adet soğanı küçük olarak doğruyoruz tereyağı ile hafif pembeleşen soğanlarla buğdayımızı karıştırıyoruz. Ardından kaynamış 500 gr suyu ilave edip kısık ateşte buğdaylar pişinceye kadar pişiriyoruz.
Kemiksiz kuzu inciklerimizi yıkayıp yarım tencere suda üzerindeki kefini atıp rengi değişene kadar kaynatıyoruz suyunu döküyoruz.1 adet kuru soğanı küçük doğruyoruz. Tereyağı ile hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz kuzu inciklerimizi pembeleşen soğanlarla birleştiriyoruz. Domates salçası biber salçasını ilave edip hafif ateşte kavuruyoruz.1 litre su ilave edip tuz ile tatlandırdıktan sonra hafif ateşte etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Tabakta sunumu için önce buğdayımızı daha sonra incik etimizi suyuyla birlikte orantılı bir şekilde servis ediyoruz.
Malzemeler
Yapılışı
Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tavada 1 kaşık yağla kavurun. Kıymayı ekleyin ve kıyma pişene kadar onunla da kavurun. Salçayı ekleyin ve karıştırın.1-2 çevirdikten sonra ocağı söndürün. Kabakları yıkayın ve kabuklarını çatalla çizin. Tekerlek şeklinde kesin. Tencereye yerleştirin. En üstüne kabakları kaplayacak şekilde kıymayı koyun. Ortaya birkaç kabak yerleştirin. En ortada kıymalı harç kalmalı. Pirinci yıkayıp üstüne rastgele serpin. Domates ve yeşil biberle üstlerine ilave edin. Şekli bozulmasın diye muhakkak tabak kapatın. Kenarından zeytinyağını, tuzu ve suyunu ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısın. Çok harlı ateş taşmasına neden olabilir. Pişip pişmediğini kenarından bıçak batırarak kontrol edin. Pişince altını söndürün. Fakat ılınana kadar tabağı üstünden almayın. Ilınınca tabağı yavaşça alıp, üstüne dereotu koyun, yoğurtla beraber servis yapın.
Beyaz un ve unlu mamüller
Beyaz un, buğdayın işlenerek elde edilen son ürünüdür. Rafine edildiği için tahıl ve besin değeri düşer, karbonhidrat miktarı artar. Kana hızlı karışıp kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve kilo alımına sebep olur. Bunun yanında işlenmiş un glisemik indeks sahiptir ve kandaki insülin seviyesinde artışa sebep olur bu da tip 2 diyabete sebep olur.
Şeker ve şekerli gıdalar
Şeker insan sağlığı açısından en zararlı ürünlerin başında geliyor. İnsan vücuduna hiçbir faydası olmayıp aksine birçok zararı vardır. Aşırı şeker tüketimi kan şekerini hızlı bir şekilde arttırıp sonrasında hızlı bir şekilde düşüş sağlıyor buda sürekli açlığa sebep oluyor. Bunun yanı sıra diyabet, obezite, kalp hastalığı risklerini de yanında getiriyor.
İşlenmiş gıdalar ve katkı maddeleri
Market raflarında bulunan birçok gıdayı bu alana koyabiliriz bunlara örnek olarak salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, cips, bisküvi, şekerlemeleri verebiliriz. Aslında bunları bu kadar zararlı hale getiren katkı maddeleri var. Bunlara değinmek gerekirse ; aspartam: toz şekerden 180 kat daha tatlı olan bu katkı maddesi E951 koduyla kullanılır. Metabolizmayı yavaşlatır kilo almayı hızlandırır.Mono sodyum glukomat; bu madde lezzet arttırıcı olarak kullanılıyor.
Yapısı itibariyle eksitoksin olan bu maddenin kodu E621'dir. Hücreleri aşırı derecede uyardığı için ölmelerine sebep oluyor.Gıda boyaları; gıdaların canlı ve dikkat çekici renkte olmaları için kullanılıyor. En çok kullanılanları, tartrazin(E102), sodyum benzoat (E221), karmoisine (E122), allura red (E129). Bunların zararları ise çocuklarda davranış bozukluğu, IQ seviyesi düşüklüğü.Sodyum sülfit; kodu E 250 olan bu katkı maddesi raf ömrü kısa olan et ürünleri gibi ürünlerde raf ömrünü arttırmak için kullanılıyor ve pek çok kanserin tetikleyicisi olduğu düşünülüyor.Sülfür dioksit; gıda koruyucusu olarak kullanılan bu madde genelde fermente içeceklerde, fırınlanmış ürünlerde, çaylarda, çeşnilerde kullanılıyor, göğüste sıkışma, karında kramp, ishal, halsizliğe sebep olabiliyor.
Trans yağlar
Malzemeler
Yapılışı
İşkembeleri yıkandıktan sonra yarım saat sirkeli suda bekletelim, tekrar yıkayıp düdüklü tencereye alalım. Üzerine su ekleyip 25 dakika kısık ateşte suyunu pişirelim. İşkembeleri sudan alıp kuşbaşı şeklinde doğrayalım suyunu dökmeyin. Yemeklik doğranmış soğanları ve yağları düdüklü tencereye alıp kavuralım ve salçayı ekleyelim kavurmaya devam edelim. Üzerine kabuğu soyulmuş domates ve küçük kıyılmış sarımsakları ekleyelim Üzerine ıslatılmış nohut ve işkembeyi de ekleyelim. Baharat ve tuzunu ilave edip işkembeyi haşladığımız suyu da ilave edip düdüklünün kapağını kapatalım 45 dakika pişirelim yemeğimiz hazır. Dilerseniz servis esnasında sirke ekleyebilirsiniz.
Malzemeler
Yapılışı
Derisi ve kılçıklarını temizlediğiniz fileto mezgit balığını bol suda yıkayıp, kuruladıktan sonra çok küçük parçalar halinde kesin. Dereotu ve maydanozu incecik kıyın. Taze soğanları halka halka kesin. Kabuğunu soyduğunuz soğanları minik küpler halinde doğrayın. Bıçak kıyması dediğimiz hale gelen mezgit parçalarını derin bir karıştırma kabına alın. Doğranmış taze soğan, yeşillikler, yumurta , galeta unu, rendelenmiş limon kabuğu, zerde, tuz ve karabiberi katın. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve elinizde yuvarladıktan sonra bastırarak köfte şeklini verin. Tüm harç bitine kadar aynı işlemi tekrarlayın. Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Balık sevdiren köfteleri, kızgın yağda çıtır çıtır, altın sarısı renk alana kadar arkalı önlü kızartın. Fazla yağını bırakmaları için kağıt havlu üzerinde dinlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.
İşte farklı bir tarif arayanlara 'Izgara Sebzelerle Milföy Tavuk Bagetler'
Malzemeler
Üzeri için;
Izgara sebzeler için;
Yapılışı
Tavuk bagetleri yıkayıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar kavurun.
Daha sonra karanfilleri batırdığınız soğanı ve zeytinyağını ilave edin.
1-2 dakika soğanla kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın.
Malzemeler
Yapılışı
Bol suda yıkadığınız büyük boy domatesleri, sap kısımlarından kapak şeklinde kesin.
Orta kısımlarını bir kaşık yardımıyla çıkartın.
Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
Dolmanın sosu için; zeytinyağını bir tavada kızdırın.
Domates püresini ekleyin ve 2- 3 dakika kadar orta ateşte pişirin.
Sıcak suyu ekledikten sonra sosu 2 dakika kadar kaynatın.