Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

Sevgili okurlarım, bugün sizlere daha önce de kitaplarıyla bu köşeye konuk olan Uğur Kavas’ın son çalışmasını aktarmak istiyorum; “Gaybi / Fotoğrafçı, ressam, grafiker, Burhan Agâh Özak Yaşamı ve eserleri.”

Haberin Devamı

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

Kavas’ın son kitabında biyografisini eserleştirdiği Burhan Agah Özak, PTT Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı pulların 200‘den fazlasının tasarımına imza atmış, yaşadığı dönemde Millî Piyango biletlerinin çizimlerini yapmış, fotoğrafları, resimleri, grafikleri ile iz bırakan bir isim. Sınırlı sayıda basılan bu biyografi, 168 sayfalık bir kitap.

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

FOTOĞRAF VE ANKARA ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Uğur Kavas, tanıdığım en yürekten Ankara sevdalılarından birisi. Başkent üzerine araştırmalar yapıyor, kitaplar yazıyor. Bir dönem TFMD yönetiminde de birlikte görev yaptığım Uğur Kavas’la kitaplarını, son kitabının hikâyesini ve bu kitaba konu olan Agah Özak’ı konuştuk:
“Fotoğraf ve Ankara üzerine çalışmalar yapıyorum. Bu benim yayınlanan 10. kitabım, arada çift baskı yapan kitabım da var. Bunlardan yalnızca Basın Fotoğrafı üzerine yazdığım ‘Türkiye’de Basın Fotoğrafçılığının Görsel Tarihi’ adlı iki kitaplık seri Ankara temalı değil, diğer 8’inde hep Ankara var. Son kitabıma konuk olan Burhan Agah Özak da 65 yılını Ankara’da geçirmiş, Başkent’e iz bırakmış. 10 kitabın 6’sını yol arkadaşım Sebahattin Ergin ile birlikte yaptım. Şimdi yeni ve heyecan verici bir biyografi üzerine çalışıyoruz ki okuyucu, bir fotoğrafçının icatlarıyla günümüz teknolojisiyle yapılabilen birçok çekim tekniğini onlarca yıl önce nasıl uygulandığına tanık olacak.

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi
TANIDIKÇA BAŞARILARINA HAYRAN OLDUM

Son kitabım Burhan Agâh Özak’ın biyografisi ve eserleri ile ilgili. Bu kitabın ise ilginç bir öyküsü var benim için. 2015 yılında ‘Bir fotoğraf ustasının yaşam öyküsü Osman Darcan / Foto Osman’ kitabım için araştırma yaparken tanıdım Burhan Agâh Özak’ı. Osman Darcan, bir zamanlar Ankara’nın ünlü bir fotoğrafçısıydı. Tüm ünlüler, tiyatro ve opera sanatçıları onun objektifi önünde poz vermişlerdi. Bir arkadaşımın vasıtasıyla bu büyük ustanın oğlu Mete Darcan ile tanışmam ve onun, babasının arşivini bizimle paylaşması sayesinde, kitap ve güzel bir sergi yapıldı. Kitapta Osman Bey’in yakın arkadaşı (Gaybi) Burhan Agâh Özak’tan da bahis var. Ne yalan söyleyeyim, Burhan Agâh Özak’ı, Osman Darcan kitabını yapana kadar ben de pek duymamıştım. Ama bu çalışma sırasında Burhan Bey’in adı sıkça geçti. Bir yandan onun hikâyesiyle de ilgilenmeye başladım. Ve tanıdıkça yaptıklarına, başarılarına hayran oldum. Gaybi, ailesinin doğduğunda ona verdiği ilk isim, kitap da ismini buradan aldı.

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

OĞLU BABASININ ARŞİVİNİ ÖZENLE SAKLAMIŞ

Bu arada Burhan Bey’in oğlu Ali İshak Özak’la tanışma fırsatını yakaladım. Ali ağabeyin bir Ankara ziyareti sırasında görüşmemizde kendisine babası Burhan Agah Özak ile ilgili kitap yapma düşüncemi aktardım. Olumlu karşıladı, birlikte çalışmaya başladık. O da, daha önce kitaplaştırdığım Osman Darcan’ın oğlu Mete Darcan gibi babasının arşivine sahip çıkmış ve özenle saklamıştı. Size bir ufak not daha vereyim, Burhan Bey’in yeğeni herhalde tüm Türkiye’nin ismini yakından tanıdığı isimlerden biri. Trabzonspor’un eski futbolcusu, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmış Faruk Nafiz Özak. Faruk Özak ta ‘baba yarısı’ dediği amcası Burhan Agâh Özak’ın hayatının kitaplaşmasıyla yakından ilgilendi.

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

200’ÜN ÜZERİNDE PUL TASARLAMIŞ

Haberin Devamı

Biraz da 2003 yılında aramızdan ayrılan Burah Bey’i anlatayım. PTT Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı pulların 200‘den fazlasının tasarımı Burhan Bey’e ait. Yaşadığı dönemde Millî Piyango biletlerinin çizimlerini yapmış. Çok küçük yaşta sanatla buluşan Burhan Agâh Özak, henüz 12-13 yaşındayken yaptığı resimlerle dikkat çekmeyi başarmış. 1934 yılında Ankara’ya gelmiş. Önce Harita Genel Müdürlüğü’nde görev yapmış, sonra girdiği ve 34 yıl çalıştığı Etibank’ın ilândan reklama tüm işlerini üstlenmiş. Trabzon Lisesi’nin 100. Kuruluş Yılı etkinlikleri dolayısıyla 26 Nisan 1987 tarihinde Trabzon İş Bankası Galerisi’nde büyük bir sergi açmış.”

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

ANKARA’YLA İLGİLİ KAYNAKLARI TOPLUYOR

Haberin Devamı

1954 yılında Ankara’da Yahudi Mahallesi’nde doğan Uğur Kavas, 1970’li yıllardan beri, Ankara ile ilgili kitap, fotoğraf ve efemera topluyor. Ankara Kent ve Bina tarihi üzerine araştırmalar yapan Kavas’ın çok sayıda kitabı bulunuyor.

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi


Yazarın Tüm Yazıları