Paylaş
Devlet Sanatçısı ünvanına sahip foto muhabiri Ozan Sağdıç’ın 60 yıllık meslek hayatı, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan 810 karelik dev bir sergiyle sunuluyor. 27 Şubat’a kadar açık kalacak “‘Resmen’ Tanığım ki” adlı sergiyi fotoğraf tutkunlarının kaçırmaması gerekiyor.
Üç katlı Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin tüm salonları ve konferans salonu Sağdıç’ın fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor. Bu dev sergide Sağdıç’ın 30 farklı portfolyosu ve Türkiye’nin tanıtımlarında kullanılan afişleri de ayrı ayrı fotoğraf severlerle buluşacak.
1,5 YILDA HAZIRLANDI
Büyük bir merakla beklediğim sergi hazırlıkları sürerken fotoğrafların asılmasına yardım eden Uğur Kavas’la birlikte gittim, Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne. Bir taraftan fotoğraflar tek tek asılıp özenle düzenlenirken etkinliğin kreatörü Mehmet Arslan Güven ve usta fotoğrafçı Ozan Sağdıç’la da sohbet etme fırsatı buldum. Hazırlıkları 1,5 yıl süren sergide fotoğrafların asılmasının bile üç gün sürdüğünü belirten etkinlik küratörü Mehmet Arslan Güven, “Sergi, Türkiye’de bir kişinin için yapılan en büyük fotoğraf etkinliklerinden biri. Türk fotoğrafının en önemli değerlerinden birisi Ozan Sağdıç ve böyle bir sunumu hak ediyor. Zaten gezenler bu hak edişe fazlasıyla tanık olacak” dedi.
İLKLERİ YAPAN USTA
Daha açılmadan önce bana sergiyi gezdiren Usta Sağdıç, dev etkinliği “fotoğraf fuarı oldu” diye tanımladı. 60 yıl önce mesleğe başladığını, 1956 yılında da İstanbul’da Hayat Mecmuası’na foto muhabiri olarak adım attığını söyledi. Türkiye’de ilk 45’lik kapağını, ilk plak kapağını, ilk foto romanı yaptığını, yayınlanmış 15 kitabı olduğunu belirten Sağdıç, “Fotoğraf çekmeye başladığım yıllarda bakımsız bir Haliç vardı; Yağ İskelesi, Yemiş İskelesi, Unkapanı’ndaki kum motorlarının derme çatma iskeleleri, kalafat yeri, mavna ve takalar. 1960 yılında Ankara’ya geldim, televizyon bile yoktu. O yıllardan bugüne Türkiye’de günlük hayattan, politik yüzlere, bale gösterilerinden spor müsabakalarına kadar fotoğraflar bu sergide bir araya geldi. Çektiğim fotoğrafları iyi tasnif edip olabildiğince iyi şekilde korumaya çalıştım. İyi saklanan milyonlarca kareden özel bir seçki” açılamasını yaptı.
OZAN SAĞDIÇ KİMDİR
1934’te Burhaniye Pelitköy’de doğan Ozan Sağdıç, fotoğrafla 1953 yılında tanıştı. 1956 yılında foto muhabiri olarak haftalık Hayat dergisini çıkaran ekibe katıldı. 1960 yılında derginin yeni açılan Ankara bürosuna atandı. 1963’ten itibaren asıl görevinin yanı sıra Devlet Tiyatroları’nın sahne fotoğraflarını da çekmeye başladı. Devlet Sanatçısı unvanına sahip olmasının yanı sıra birçok ödül de kazanan Sağdıç, bugüne kadar 50’nin üzerinde fotoğraf sergisi açtı. Sağdıç, 1930’lardan başlayıp 50-60’lı yıllara kadar süren Henri Cartier-Bresson’un öncülük ettiği gerçeklik akımını Türkiye’ye taşıyan kuşağın temsilcilerinden biri.
OZAN SAĞDIÇ, “RESMEN” TANIK
Usta Fotoğrafçı Ozan Sağdıç’ın kareleri “‘Resmen’ Tanığım ki” adlı sergide Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sunuluyor. Sergi bugün Sağdıç’ın kara trenleri anlatan “Demir ejderlere ağıt” ve “ Fotoğrafla 60 yıl” isiml, iki fotoğraf sunumu ile açılacak.
Paylaş