Paylaş
Geçtiğimiz gün açılan ve küratörlüğünü Amir Hossain Heshmati’nin yaptığı sergide çok farklı disiplinlerde fotoğraf çeken İranlı 26 kadın fotoğrafçıdan 165 kare yer fotoğraf alıyor.
Bu sergi, 26 Ocak tarihine kadar görülebilecek ama CerModern’e gidenler Unicef’in fotoğraf sergisi ile de “İçine çekildiğim dünya” ve “Nesnelerin belleği mi?” karma sergilerini de gezme şansı bulacak.
HESHMATİ’NİN GÖZÜNDEN EN İYİLER
Serginin küratörü Amir Hossain Heshmati, ilk kez Ankara’da CerModern’de sergilenen fotoğrafları, başka ülkelere de taşımak istediğini söyledi. Sergiyi birlikte gezdiğim kendisi de fotoğraf sanatçısı olan İranlı küratör, yola çıkarken 31 kadın fotoğrafçının eserlerini göstermek istediğini ancak sonrasında 26 kadın fotoğrafçı ile sergiyi gerçekleştirdiğini söyledi. Sergide eserleri yer alan isimleri tek tek kendisinin belirlediğini de aktaran Hesmati, “Benim gözümde İran’ın en iyi kadın fotoğrafçıları bu sergide. Ve sanat fotoğrafından, sahne fotoğrafına, basın fotoğrafından soyut çalışmalara kadar çok farklı alanlarda muhteşem işlere imza atan kadınlar burada. Ben fotoğrafa kadın bakışı ile yaklaşmak istedim. Onların gözü ile dünyayı göstermek istedim. Belirli bir temayla bir seçki derlemek, sanatçıyı sınırlayıp ev ödevi gibi yapmaya zorlayacağından fotoğrafın farklı açılarını olabildiğince göstermek istedim. Bu seçki de farklı nesillerden ve farklı konulara odaklanmış İranlı kadın fotoğrafçıların eserleri var. Dolayısıyla, her sanatçı, ifade ettiği bakış açısıyla, daha büyük bir sergide küçük bir sergi açmış oldu” dedi.
3 SORU İLE FOTOĞRAFA BAKIŞLARI
Geçtiğimiz dönem Abbas Kiarostami ve Romin Mohtasham gibi çağdaş İran fotoğrafının önemli isimlerini de ağırlayan CerModern, “26 fotoğrafçı” sergisi ile birlikte satılan serginin kataloğunda ise kadın fotoğrafçıların fotoğrafa bakışı da ortaya konuyor. Sergi ve katalogda kadın fotoğrafçıların Amir Hossain Heshmati’nin üç sorusuna verdiği yanıtlar yeralıyor: “Fotoğrafa ne zaman başladınız? Neden fotoğrafı seçtiniz? Kalıcı bir fotoğrafın karakteristiği nedir?” Heshmati sorularını ise şöyle açıklıyor:
“Sunumu tamamlamak için sanatçılara burada olmalarının nedenlerini açıklamalarını istedim; bu nedenle hepsine şu üç soruyu sordum. İlk bakışta bildik klişe sorular gibi görünseler de, gerçekte, bu basit sorular, sürüklendikleri mesleki yolculuklarının en temel sebepleridir. Zaman zaman unuttuğumuz bu temel nedenleri öne çıkararak tekrar tartışmak önümüzde yeni ufuklar açacaktır.”
SERGİDE KİMLAR VAR?
Mehrva Arvin, Abnous Alborzi, Ghogha Bayat, Maryam Takhtkeshian, Baran Jafari, Somayeh Jafari, Rana Javadi, Zahra Khorami, Gohar Dashti, Maryam Rahmanian, Helia Rezaee, Kamand Razavi, Kimia Rahgozar, Azita Semnak, Maryam Saeedpour, Nazli Abbaspour, Naghmeh Ghassemlou, Shadi Ghadirian, Katayoun Karami, Hengameh Golestan, Nasim Goli, Yalda Moayeri, Tahmineh Monzavi, Hana Mirjanian, Mahshid Noushirvani, Hamila Vakili
BU SERGİYİ GEZİN MUTLAKA
“70 YILDIR HER ÇOCUK İÇİN, UNICEF”
Cermodern’in ev sahipliği yaptığı bir fotoğraf sergisi de Unicef’in 70 yıl dönümü nedeni ile hazırlanan “70 yıldır her çocuk için, Unicef” Sergide İran’ın dünyaca ünlü fotoğrafçısı Reza’dan Türkiye’de foto muhabirliğinin en önemlileri Ara Güler, Coşkun Aral ve Ozan Sağdıç’a, Nuri Bilge Ceylan’dan Tuba Büyüküstün’e kadar çok farklı isimlerin 70 fotoğraf yer alıyor. Sergilenen fotoğraflarda çocukların umutları, dilekleri ve sahip oldukları vizyon karelere yansıyor. yansıtıyor. Dünyanın her yerinde çocuk haklarını savunmakla geçen 70 yılı geride bırakan UNICEF, gelecekleri çatışmalar, krizler, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılık nedeniyle tehdit altında olan çocuklara hiçbir zaman desteği ile tüm dünyada büyük projelere imza atıyor.
FOTOĞRAF DERGİSİ KONTRAST YENİLENDİ
AFSAD bünyesinde yayın hayatını sürdüren ve benimde yakından takip ettiğim fotoğraf dergisi “Kontrast”, Ekim ayında yayımlanan 51. sayısında, yenilenen tasarımı ve içeriğiyle okuyucularıyla buluştu. 2003 yılından bu yana yayınlanan Kontrast’ın Genel Yayın Yönetmeni Gülser Günaydın son yıllarda teknolojinin gündelik yaşama girmesiyle fotoğraf yayınlarının çok büyük bir hızla değiştiğini ve yaygınlaştığını söyledi. Günaydın, “Hem fotoğraf paylaşımı farklılaştı ve çeşitlendi, hem de diğer sanat dallarıyla etkileşimi arttı. Biz de bu nedenlerle yeni yayın ekibi olarak görsel ve içerik anlamında daha zengin, günceli yakından izleyen bir dergi yaratmak istedik” dedi. Kontrast dergisinin 51. sayısında, yerli ve yabancı 12 fotoğrafçının potfolyosu, ünlü fotoğrafçılarla yapılan röportajlar, haberler yer alıyor. Dergiye www.kontrastdergi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Paylaş