Paylaş
Kariyerlerinde birçok başarısı olan antrenörlerin ülkemize gelip başarısız oldukları gerçeğini unutmamak lazım. Acaba hangi kriterler göz önünde bulundurularak getirildiler ve neden başarısız oldular?
Öncelikle, ‘Felsefesi olan bir kulüp olacağız, oyun felsefesi olan bir takım yaratacağız’ projeleri orta ve uzun vadelidir ve bu projelere uygun kriterlerin başında felsefe sahibi lider gelir.
LİDERLİK VE FELSEFE
Antrenör bir liderdir, liderin bir felsefesi olmalı ki, işleyecek bir sistemin de bir felsefesi olsun. Aksi takdirde bir kulüp ve oyun felsefesini yaratmak çok güçtür. Tercih edilecek antrenörün felsefesi öncelikle şu kavramlar üzerine oturmamalıdır.
· KİŞİLİK PROFİLİ: Antrenör ne kadar dürüst, şeffaf, adil ve kişilikli olursa diğer ünitelerin de bu yörüngede hareket etmesi kaçınılmazdır. Antrenör sahip olduğu grup üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle Antrenörün öncelikle kişiliğe dayalı felsefesinin sağlam temellere oturması gerekmektedir.
· KENDİNİ TANIMA: İyi bir öğretici mi, motive edici mi, iletişimci mi, araştırmacı mı vs.. Antrenör kendi değerlerinin,inançlarının ve antrenörlük yöntemlerinin farkında olmalı.
· SOSYAL FELSEFE: Sosyal davranışlar ve insan ilişkileri önemlidir. Çalıştığınız alanda bulunan insanları tanımak, anlamak ve sosyal bir ortam sağlamak kritik önem taşır.
· LİDERLİK: Antrenör felsefeyi, sistemi ve hedefi ortaya koyandır. Liderin sahip olduğu felsefe doğrultusunda süreç ilerleyecek ve grup bu yönde hareket edecektir.
· İŞ AHLAKI: İşi ile ilgili tüm detayları düşünmek, geliştirmek araştırmak, çağı yakalamak, doğru çalışıp, doğru örnek olmak. Antrenör, etki, yetki ve sorumluluk sahibi olduğu gruba bu değeri kazandırmak istiyorsa, öncelikle kendi felsefesinde bunu özümsemiş olmalıdır.
Sonuç olarak; Futbolda bir kulüp ve oyun felsefesi yaratmanın öncelikle bir antrenör felsefesinden geçtiğini bilmek gerekir. Nasıl ki oyunun felsefesi oyunun yapısını ifade ediyorsa, hiçbir yapının mimarı olmadan imarı da olamaz.
Paylaş