Paylaş
Hafta başında yaşanan bu olayla ABD’nin en zengin kulübü, tıpkı Manchester United gibi taraftarının sahiplendiği “Şeytan” benzetmesini kabul ederek sahiplendi. Bakarsınız yakında onlar da logolarına bir şeytan resmi koyuverirler. Bu olay bize taraftar camiasındaki çok önemli bir trendi gösteriyor. Taraftar tuttuğu kulübün şeytan olmasını istiyor. Kulüplerin de taraftarın bu isteğine hiç de karşı olmadığı çok açık.
ABD beyzbol ligindeki ezeli rakipleri Boston Red Sox’un başkanı Larry Lucchino, 2002 yılındaki bir röportajda sadece Yankees’i karalamak maksadıyla yaptığı “Şeytan İmparatorluğu” yakıştırması New Yorklular tarafından öyle büyük ilgi gördü ki, kulüp resmen kullanmasa bile Yankees taraftarı ve spor medyası maçlarda bu sloganı kullanmaya başladı. Çünkü hem rakipleri hem de taraftarı şeytan yakıştırmasından çok memnun kalmıştı.
MANU’YA BASIN YAKIŞTIRDI
DÜNYANIN en büyük ve zengin iki spor kulübü tartışmasız Manchester United ve New Yankees kulüpleri. Tarihleri şampiyonluklarla dolu her iki kulübün en büyük ortak özellikleri ikisinin de kulüp ruhunda “Şeytancılık” yatması. Son haftalarda ülkemizde de gündeme geldiği gibi ‘’Kazanmak için her yol mubahtır’’ mantığı ile 1970’li yıllarda İngiliz medyasının “Kırmızı Şeytanlar” nitelemesi yaptığı Manchester United, taraftarın da beğendiği bu yakıştırmadan o kadar memnun kaldı ki, kulübün resmi logosuna elinde bir tırmık tutan şeytan figürü ekledi. 1993 yılında oynanan ilk Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde Kırmızı Şeytanlar ile eşleşen Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan rövanş maçında rakiplerine “Madem şeytansınız, öyleyse cehenneme hoş geldiniz” pankartları açarak, şeytancılığı taraftarının ruhuna aşılayan ilk kulübümüz oldu.
Bunun öncesinde 1980’li yıllarda Sarıyer’de top koştururken hızı ve umulmadık çalımları ile “Şeytan Rıdvan” unvanı verilip Fenerbahçe’ye transfer edilen, şimdiki TV yorumculuğunda ise bu yakıştırmayı devam ettiremeyen Rıdvan Dilmen’i de hatırlatalım.
TARAFTAR KULLANMAYA BAŞLADI BİLE
GELELİM, bizdeki şeytanlara.. Fenerbahçe taraftarı ve yönetimi kuşkusuz Yalçın Doğan’ın kitabında yazdığı gibi “Fenerbahçe Cumhuriyeti” benzetmesini çok beğeniyor. Bu kitapta yer alan örneklere göre Şükrü Saracoğlu’nun başbakan olduğu dönemde bile Fenerbahçe Başkanlığı’nı bırakmaması, Türk ordusu içinde gücünün fazla olduğu iddiaları, hatta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Batur’un futbolcu transferinde bir lisansı İstanbul’daki maça yetiştirmek için Ankara’dan bir savaş uçağı havalandırdığı anlatılmaya devam ediyor. Bu ayrıntılara dikkatli bakıldığında Fenerbahçe’nin bir ikinci cumhuriyetten çok gerçekte bir “Şeytan Cumhuriyeti” olduğu hükmüne de varabiliriz. Ancak, taraftar daha çok cumhuriyet benzetmesini sahiplenmiş durumda. Fenerbahçe camiası içinde “1907 Gençlik” gibi kulüplerini şeytan ile özdeşleştiren ve şeytan resimleri kullanan ve şeytan olmakla övünen gruplar da var.
ŞEYTANA PABUCUNU TERS GİYDİRENLER
GALATASARAY, belki de bu aşamada şeytan yakıştırmasına en yakın kulübümüz. Ne de olsa “Cehenneme Hoş geldiniz” pankartları ile tüm Avrupa’da tanınıyor. Ancak, Fatih Terim’e yapılan “İmparator” yakıştırması sayesinde, kulüp her ne kadar şeytancılığa sıcak bakmasa da taraftarı, tribünleri ve interneti şeytan fotoğrafları ile dolduruyor. Bu aşamada Beşiktaş’ın rakipleri ile bu yarışa gireceğini sanmıyorum. Fenerbahçe’nin “Fenerbahçe Cumhuriyeti” sloganına karşı 2006-2007 sezonu İnönü Stadı’nda oynanan kupa yarı final maçında kapalı tribünde dev bir “Türkiye Cumhuriyeti” pankartı açan Kara kartalların, bu yarışta şeytana ters papuç giydirmekten başka alternatifi yok.
Bakalım Yankees ve United gibi taraftarın ilgisine sahip çıkarak şeytan benzetmesine sahiplenip, “şeytan” ismini Türk Patent Enstitüsü’ne yazdıracak ilk kulübümüz hangisi olacak?
Paylaş