Paylaş
Aslında etkinlikler, geçen hafta sonu Karaçay Türklerinin yaşadığı New Jersey’nin Paterson şehrinde yaklaşık 100 kişinin katılımıyla başlamıştı Bu yürüyüşe ilgi öyle düşüktü ki, Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesinde bulunan 75 kişilik Mehter Takımı, katılımcılara sadece mini bir konser vermekle yetindi.
Türk Günü Yürüyüşü’nün organizatörü Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak, perşembe günü Wall Street’teki Geleneksel Bayrak Çekme töreninde, bayrağımızı sessizce göndere çekip yarıya indirdikten sonra düzenlediği basın toplantısında, Soma faciasının üzüntüsünü yaşarken festival yapamayacaklarını ve iptal kararına derneklerden gelen yoğun istekler üzerine karar verdiklerini söyledi.
Geçtiğimiz ay yürüyüş hazırlıkları bünyesinde Ankara’daki temaslarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Türkiye’yi dışarda eleştirmenizden rahatsızlık duyuyoruz” şeklindeki çıkışı sonrası basında eleştirilerin odak noktası olan TADF Başkanı Pak, AKP çephesindeki temaslarında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i devleti temsilen üst düzey resmi katılımcı olarak New York’a davet etmesine rağmen, başta bu isteğe “Olur” diyen Çiçek, “Soma Faciası” ardından seyahatini hemen iptal etmişti. Yürüyüşe her yıl katılan New York kökenli eski bakan Egemen Bağış ise ailesi ile birlikte Florida’da tatil yapmayı tercih ederken, hükümeti temsilen yürüyüşe sadece Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Başbakan’ın Kürt Açılımı sürecinde oluşturduğu “Akil İnsanlar” kadrosunda yer alan Hülya Koçyiğit’in katılacağı açıklanmıştı. Ama yürüyüşün iptali kararı onlarda New York’a gelemedi.
ABD’deki Türk seçmenler hedefleniyordu
Aslında, bu yılki Türk Günü Yürüyüşü AKP için çok önemliydi. ABD’de yaşayan Türklerin önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacak olmaları 40 bini sadece New York’ta bulunan 85 bin kayıtlı seçmen için AKP’ye iyi bir kampanya fırsatı sağlayacaktı.
CHP’nin Washington temsilcisi Yurter Özcan, partisine üye kaydetmek ve sandık temsilcileri atamak için uzun süredir geniş bir gönüllü kadrosuyla yoğun bir çalışma içindeyken MHP’de bir çalışma yok. Ancak, ‘’Amerika Türk İslam Ülkü Ocakları Derneği’’ geniş bir üye tabanına sahip.
Her yıl en az 3 bakan ve 10 milletvekili ile Türk Günü Yürüyüşüne katılan AKP, burayı en sağlam ve etkili bir platform olarak kullanıyordu. Yürüyüşün iptaline rağmen AKP’nin New York’taki Gezi Parkı eylemcilerine karşı ve Cemaate alternatif ABD’de kurduğu bir başka platform var. “Her şey Türkiye İçin Platformu” isimli bir organizasyon Başbakan Erdoğan’ın ve AKP için propagandalara çoktan başladı bile. Tanıtma Fonu’ndan gelen maddi yardımlarla kurulan bu yeni platformun başkanlığını THY’nin ABD’deki üst düzey yöneticilerinden İbrahim Danışmaz yürütürken, Anadolu Ajansı’nın Kuzey Amerika Pazarlama Direktörü Cahit Oktay da faaliyetleri bizzat kendisi organize ediyor.
Özel helikopter ve jet ile ABD’de jöleli tanıtım
Anadolu Ajansı, ABD’de ne tür bir pazarlama işleri yürütüyor bilemiyoruz ancak, Başbakan Başdanışmanı Yiğit Bulut’a 2 hafta önce bu platformun organizasyonu ile ABD’de 4 ayrı yerdeki konferanslarla hükümetin icraatlarını anlattırdılar. İlki New York Türkevi’nde gerçekleştirilen konferanstan sonra Yiğit Bulut, New York’taki kaldığı otelden şehrin karşısındaki New Jersey eyaletine özel kiraladıkları helikopterle uçuruldu. Bu şimdiye kadar Amerika’ya gelen hiç bir bakan için yapılmamıştı. Yiğit Bulut’un buradaki “Türkiye’nin 2023 Vizyonu ve Bugünün Türkiye’si” başlıklı sunumunu yaklaşık 50 kişi dinlerken, sonraki gün özel uçakla Ohio eyaletine götürülen Başdanışman Bulut bu defa Ahıska Türklerine de aynı sunumu yaptı. ABD’deki konuşmaları Anadolu Ajansı’nda oldukça geniş yer alan Bulut, bu özel uçuşları sayesinde leyleği havada görmüş olacak ki Türkiye’ye döner dönmez de 40 bin TL maaş ile Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı.
ABD’deki 85 bin Türk seçmenin oyu Ankara’da sayılacak
ABD’deki yaklaşık 85 bin seçmen sadece sayısal değil nitelik olarak da kuşkusuz çok önemli. ABD gibi gelir ve eğitim düzeyi yüksek ülkedeki Türklerden en çok oyu almak değerli. ABD’deki seçim sandıklarının bir özelliği de seçimden 3 gün sonra Türkiye’de açılarak sayılacak olması. Bu uygulama beraberinde çok büyük tartışmalar getirse de, CHP’nin oyların güvenliği konusundaki itirazları Yüksek seçim Kurulu tarafında dikkate bile alınmadı. AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimi için Amerikalı Türklerin oylarını sadece TADF ya da Anadolu Ajansı güdümlü platform üzerinden kazanmayı hedeflemiyor elbette. New York’ta ileri gelen Türk işadamlarını çatısı altında toplayan Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) başkanlığına da Başbakan’ın oğlu Burak Erdoğan’a ait gemilerin sigorta komisyonculuğunu yapan Aret Taşçıyan’ın aday gösterilip seçimi kazandırılmasıyla Ermeni asıllı Türk seçmenlerin oyları hedeflenmişti. Ancak, ABD’deki Türk toplumun, hatta çoğu TACCI üyesinin bile tanımadığı Taşçıyan, kendisini aday olarak gösteren ve seçilmesi için çaba sarf eden bazı üyelerin yasal statülerinin tüzüğe uygun olmadığı belirlenince, kendileriyle birlikte Taşçıyan da üzerinden 1 ay bile geçmeden istifa etmek zorunda kaldılar. New York Başkonsolosu Levent Bilgen TACCI’nin Yönetim Kurulu üyelerini toplayarak Taşçıyan’i desteklemelerini istemesine rağmen bu girişimden bir olumlu bir sonuç alamadı.
İspanya’da yaşayan ATAA’nın hükümet danışmanı başkanı
ABD’deki Türkler üzerinde büyük etkisi olan bir başka önemli organizasyonu ise merkezi Washington’da bulunan Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA). 50 kadar Türk derneğini çatısı altında bulunduran ATAA’nın başkanlığını halen İspanya’da yaşayan Suriye asıllı işadamı Mehmet Çelebi yürütüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özel danışmanlığını da yapan Çelebi, bir dönem Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na da danışmanlık yapmıştı. Ancak, Suriye politikasında içine düşülen çıkmazdan sonra, Çelebi’ye destek azalırken, kendisinin özellikle Suriye konusunda yazdığı Arapça Tweetler de iyice azaldı. Yani, başkanı İspanya’da yaşayan ATAA’nın Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde herhangi bir önemli faaliyeti ya da etkisinin olmayacağı görünüyor.
Gülen Cemaati’nin ABD’deki festivalleri de iptal
ABD’de Cemaate bağlı sayıları 50’yi aşan Türk Kültür Merkezleri, her yıl hükümetin tanıtım fonundan aldıkları maddi kaynaklarla başta New York ve Los Angeles’te büyük festivaller organize ediyorlardı. Bu yıl Cemaatin festivallerden ne ses var ne de görüntü. Ankara musluğu kesince, Cemaatin festivalleri de durdu.
Bir de Futbol var
Bütün bu Türk organizasyonların konumunu değerlendirdiğimizde Ağustos ayı öncesindeki en önemli seçim kampanyası ortamı Türk Günü Yürüyüşü olacaktı. Ne var ki, yine araya A Milli Futbol Takımımızın New York’taki hazırlık kampı süresince yapacağı özel karşılaşmalar giriyor. Ancak, ne AKP’nin ne de AK Partilinin futbol tribünlerinde sesinin çıkmadığını ABD’deki 85 bin seçmenin yeni Cumhurbaşkanı için tercihini nasıl kullanacağını, sandıklar açıldıktan 3 gün sonra öğreneceğiz. İlginç değil mi? Bakarsınız yerel seçimlerde Çankaya’da sabaha karşı yaşandığı gibi yeni bir sandık krizi yaşarız.
Paylaş