Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Yenice Ormanları: Herkesin görmesi gereken saklı bir cennet bahçesi

NTV’de salı akşamları yayımlanan “Yeryüzü Notları” adlı programa katılıncaya kadar ülkemizin doğal güzelliklerinin bu kadar farkında değildim. Örneğin, Karbük İli, Yenice İlçesinde “tropikal bir orman denizi” olduğunu gidip gözlerimle görmesem inanmazdım.

Safranbolu Evlerini bilmeyenimiz yoktur. İpek Yolu üzerindeki bu şirin ilçemiz, otantik evleri ve sokakları ile birlikte şekerlemeleriyle insanları büyülüyor. Artık Safranbolu’da konaklayıp kentin tarihi dokusuyla haşır neşir olurken çok yakın bir mesafede de keşfedebileceğiniz dünya çapında bir doğa harikası var. Bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından oldukça zengin olan Yenice Ormanları, dünyanın tanıdığı kültür mirası Safranbolu ile bütünleşip bölgenin turizm çeşitliliğine katkıda bulunuyor.

DÜNYA BİYOSFER REZERVİNE GİRECEK

Anadolu’nun en bakir ve en büyük blok ormanlarından birine sahip olan Yenice İlçesi, Safranbolu’yu Amasra’ya bağlayan alternatif bir güzergâhta, sacayağının üçüncüsü olarak bulunuyor. Zonguldak’ta denize dökülen Filyos Nehri, bu coğrafyada Yenice Irmağı diye adlandırılıyor. İki yanında yeşilin her tonunun görülebildiği ırmağa, bu eşsiz tabiat yolculuğunda ormanların içinden süzülerek akan kollar eşlik ediyor. Hele sonbahar gelmişse tam bir renk cümbüşü kendini gösteriyor. Sahip olduğu anıt ağaçları, doğal yaşlı ormanları, kanyonları, akarsu ekosistemleri ve yaban hayatı çeşitliliğiyle Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 1999’da biyolojik çeşitlilik açısından en değerli, en acilen korunması gereken Türkiye’deki 9 ormandan birisi olarak seçilmiş.
Daha düne kadar adını sanını pek duymadığımız doğa harikası bu yörede geçen yıl Yenice Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli, Karabük Valiliğinin desteği ile doğa turizmine açmak için, kolları sıvayarak “Doğa Yenice’dir” adlı bir proje başlatmış. Bu proje nedeniyle Kaymakam Bey, dağ bayır, kanyon dere, tepe demeden dolaşıp durmaktan iki dirhem bir çekirdek bir hal almış! Şimdi de UNESCO Dünya Biyosfer Rezervi listesine girmek için müracaatta bulunmuşlar. Peki Kaymakam Bey, Yenice’nin nesine güvenmiş?..

WEB SAYFASINDAN İNCELEYİN İLK FIRSATTA YÜRÜYÜŞE GİDİN

Gerçekten de bu coğrafya, ulu ağaçların ihtişamı altında berrak suların aktığı bir yer ve tropik bölgeler dışında bir arada bulunması hayret verici ağaç ve bitki türlerini bir arada barınıyor. Yenice Ormanları, derinliklerinde saklı Anıt Porsuk, Anıt Fındık, Anıt Meşe Ağaçlarıyla, sürpriz şelaleleri, mor renkli orman gülleri, gürül gürül çağlayan sulardaki kırmızı benekli alabalıkları ve yaban hayatın diğer sürprizleri ile saklı bir cennet bahcesi! Orman öyle korunmuş ki, birazcık içine daldığınızda yola çıkan bir karacanın ağaçlar arasında uzaklaşmasına ya da cinsini kestiremediğiniz bir kuşun bir an kendini gösterip kayboluvermesine şaşmamanız gerekiyor.
İşte böyle bir ortamda 21 Yürüyüş Rotası, 3 Kanyon Geçişi ile 7 Bisiklet Parkuru düzenlenmiş. Uluslararası işaretlerle bezenen tüm güzergâhlar GPS koordinatları ve rakımları ile haritalar eşliğinde kitapta bir araya getirilmiş. Artık güvenle Şeker Kanyonu girişindeki Yenice Evi’nde kahvaltının ardından, çeşitli zorluk derecelerindeki parkurlardan birini seçip (1 saatlik ya da 6 günlük) yola koyulabilirsiniz.
Ankara, İstanbul gibi büyük kentlere bu kadar yakın mesafede olmasına rağmen düne kadar hiç kimsenin bilmediği, bu ormanlara, doğa turizmi yapanlar akın etmeye başlatı bile. Kaymakam Bey haklı olarak “Bizden bu kadar devamını size bırakıyoruz” diyor. Parkur kitabının hem Türkçe hem de İngilizce’sini internetten bilgisayarınaza indirmek, fotoğraf ve diğer bilgiler için Yenice Kaymakamlığı’nın web sayfasını (www.yenice.gov.tr) ziyaret etmelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları