Paylaş
Twitter’da “HavaYorum” kullanıcı adımla küçük bir test yaptım. Bana göre çok basit olan sorular şöyleydi:
1) Bir metreküp kuru hava mı? Yoksa nemli hava mı daha ağırdır?
2) Neden yıldızlar göz kırpar?
3) Aşağıdakilerden hangisi yağmaz? Yağmur, kar, çiy, dolu?
4) Neden Çamlıca Tepesi hep Üsküdar Meydanı’na göre 1-2 derece daha soğuktur?
5) Yazın çamaşırları soğuk mu, yoksa sıcak su ile mi durulayıp assak daha çabuk kurur?
Doğru cevap veren yok denecek kadar azdı. Evet cevaplarınızı bana yazın size onların doğru mu, yanlış mı olduklarını söyleyeyim.
Yok öyle, hem soruyu sorup, hem de cevaplarını vermiyorum!..
Bu arada karpal tünel sendromu olanlar dikkat, Twitter yüzünden bendeki rahatsızlık azdı. Yani tecrübe ile Twitter’ın sağlığa zararlı olduğu tarafımca ispatlanmıştır; haberiniz olsun!
KARADENİZLİLER NEDEN ZEKİDİR?
Oxford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı yüksek enlemlerde, yani kutuplara yaklaştıkça insanların gözleri ve beyinlerinin daha büyük olduğunu açıkladı. O bölgedekilerin uzun kışlar ve bulutlu günler boyunca zayıf ışık ile başa çıkmak için büyük gözleri ve büyük beyinleri olması gerekiyormuş. Bunu da inceledikleri binlerce kafatasındaki göz ve beyin boşluklarından anlamışlar. Fakat bu çalışmada Eskimoların küçücük gözlerinden hiç bahsedilmiyor. Neyse, istisnalar kaideyi bozmaz!
Benzer şekilde sadece gece avlanan Baykuşların da gözleri ve beyinleri büyükmüş. Bu arada Van’dan bildiren Mustafa Sarı’ya göre balıklarda da en büyük göz, dipte yaşayanlarda olurmuş. Derin deniz balıklarının bazılarında göz çapında büyüme olmasa da gözün şekli değişirmiş. Yani göz dışa doğru çıkar ve mercek büyürmüş.
Şimdi Türkiye’nin en kuzeyi ve en bulutlu yeri neresi? Tabii ki Karadeniz! İşte bu nedenle Karadenizlilerin hem gözü hem de beyni büyük (buna zeka diyebilsek daha iyi olurdu)! Görüldüğü gibi, artık bilimsel olarak da bu durum ispatlanmıştır.
Daha önce Karadenizlilerin neden burnunun büyük olduğunu öğrenmiş ve onu buraya yazmıştım. Hatırlatmak gerekirse burun dış ortamdaki havayı akciğerlere uygun hale getiriyor. Bu nedenle hem soğuk hem de nemli olan Karadeniz havasının ısıtılıp nemden arındırılarak vücuda uygun bir hale getirilebilmesi için güneydeki vatandaşlarımıza göre daha uzun bir yol alması gerekiyor...
Siz de bu günler aklınızı kullanıp “Sıcak havalara dikkat edilecek. Dikkat!” şeklindeki anlamsız uyarıları anlamlı bir hale getirin. Bunun için “Kızılay ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum” adlı kitabı internetten bedava indirip okuyun ve etrafınızdakilere de okutun. Özellikle, 10’uncu Bölüm’de nemin sıcaklık ve sağlık üzerine etkisi, mor ötesi ışınlardan korunmanın yollarını öğrenmeden giysi seçmeyin ve dışarı da çıkmayın.
Paylaş