Patrick'ten acımasız gerçekler

14 Şubat özel: Beyaz atlı prens gelmeyecek!

Haberin Devamı

Sevgililer Günü’nün bu güzel ortamını bozmak istemezdim ancak ‘Bay ve Bayan Doğru’yu bekleme fiili bize atalarımızdan miras kalan bir gelenek değil. Atalarımız eş seçerken modern insandan daha rasyonel davranıyor ve daha mutlu oluyordu. Ben değil, bilim böyle diyor...
Mesleğe, işe, dosta, alacağımız akıllı telefona, içmemek gereken o son ‘shot’lara karar vermek de çok önemli gibi gözükebilir ama bir insanın hayatında yaptığı en önemli seçim hayatını kimle geçireceğiyle ilgili olan... Söz konusu kararla ilgili CTRL+Z mekanizmasının maddi/manevi ağırlığından bağımsız konuşuyorum.


Çöpçatan arkadaş


Ve dijital dünya, modern insanın önüne sürekli daha fazla opsiyon getirmeyi ihmal etmiyor. Çöpçatan arkadaş ve uygulamalar; servis yapan garsonlara teşekkür etmeyenlerin, rakıyı sodayla içenlerin, tabu oynarken cikcikleyen aparatı gereksiz öttürenlerin bile ruh eşini bulmasını mümkün hale getiriyor. LinkedIn’den karşı cins tavlamaya çalışanlara, annesine Instagram’dan kısmet beğendirenlere hiç değinmiyorum. (Değindi)
Bu çeşitlilik, ilişki yaşayan insanoğlunda “Dışarıda kesin daha iyisi vardır. Neden bunun acayip huylarına ve hallerine katlanıyorum” hissiyatı yaratıyor. Ancak gerçek şu ki güzel gezegenimizde acayip huyları olmayan biri yok! At biniciliği yapan bir ‘Bay Doğru’ da... Bana inanmıyorsanız Amerikalı bilim insanlarına sorun. Michigan State Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre evrimsel ve istatistiksel olarak var olan sevgiliyle devam etmek, ‘seçilmiş’ kişiyi bulmaktan daha rasyonel bir rota. Aşırı seçici davranan insanlarımız, gerçekte var olmayabilecek bir ideal uğruna birçok değerli opsiyona yeterince şans vermiyor.

Haberin Devamı


İnsanoğlu daha medeni


Aynı araştırmaya göre ilk insanın böyle bir seçim lüksü bulunmuyordu. Atalarımız “Hiç çift olamamak ve çiftleşememek” endişesinin tetiklediği güdüyle, ilk potansiyel adaya “Benimlesin” diyordu. Kısacası bir eş seçerken çok beklemeyip risk almama kararının bizim DNA’mıza kazınmış bir davranış olduğunu söylemek mümkün.
Neyse ki o ilkel dönemler geride kaldı, risk alan organizmadaşlarımız sayesinde artık insanoğlu daha medeni. Ve bu gelişmişlik sayesinde hayat arkadaşımızı mobil bir ekranda parmağımızı sağa ve sola kaydırarak seçebiliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları