Maksat, ayağınız yerden kesilsin

Google’ın sürücüsüz otomobilleri bizi beklediğimiz geleceğe bir adım daha yaklaştıracak. Ama her şey bu kadar basit olmayabilir. Önce acımasız gerçeklere bir göz atalım isterseniz.

Haberin Devamı

Bilimkurgu filmlerindeki geleceğe ulaşmakta bir miktar geç kalmış olabiliriz. Özellikle uçan arabalar, yere dokunmayan kaykaylar ve ışın kılıçları konusunda derin bir hayal kırıklığımız var. Ancak Google’ın geçtiğimiz hafta yeni prototipini tanıttığı sürücüsüz otomobiller ‘gelecek’ kavramını biraz daha yaklaştırıyor insanoğluna. Trafik ve yol bilgilerini, diğer araçları ve yayaları analiz edip kaza riskini en aza indiren bu sürücüsüz otomobillerin özelliklerine göz atalım.
Korkmayın, Google’ın otomobili kendi kendine gidiyor ama araçta yine de iki adet koltuk bulunmakta. Her ne kadar o koltuklar sadece yolcular için olsa da var mı var.
Araçla, bir çocuğu ergene dönüştüren ara gazı vermek, tek eli viteste bırakmak, drift yapmak, patinaj çekmek gibi manuel eylemleri gerçekleştirmek mümkün değil. Ancak kontak düğmesine çok havalı şekilde basmanızın önünde teknik bir engel bulunmuyor.
Evet, tabii ki konsola bardak koyabileceksiniz. Direksiyon ve pedalları olmayabilir ama bardak koyma yerleri olmayan bir otomobilin üretilmesi artık teklif dahi edilemiyor.
Google aracı tamamen elektrikle çalışıyor. Kısacası pahalı benzin derdinin yerini pili bitecek otomobiller alacak. “İnce uçlu araba şarjı olan var mı?” sorusunu duymaya hazırlanın. Otomobil tek şarjla yaklaşık 160 kilometre yol yapabiliyor.
Otomobil dünyasının kanayan yarası ‘kör noktalar’ da artık tarihe karışıyor. 360 derecelik radarları, kameraları ve sensörleri olan bir araçtan bahsediyoruz.
Araçta yolcuları korumak için emniyet kemerleri de bulunmakta. Ultra yüksek teknolojiye dayanan tüm güvenlik önlemleri, emniyet kemerlerinin hegemonyasını kıracak noktaya gelememiş belli ki.
Otomobilin çıkabildiği azami hızın saatte 40 kilometre olduğunu ekleyeyim. Bu hayati bilgi, heyecanlı bir gece geçirmek için babasının Google arabasını kaçırmak isteyecek gençlerin işine yarayabilir.
Google’ın sürücüsüz otomobilleri yol tariflerini sadece haritalardan alıyor, asla kenara çekip bir kişiye adres sormuyor. Google resmî olarak açıklamasa da aracın cinsiyetini buradan anlayabiliyoruz.
Google’ın ısıtmalı direksiyon, zayıf gösteren dikiz aynası, İsveç masajı yapan koltuk gibi lüks donanımlara çok eğilmediğini de eklemek gerekiyor. Koltukların karşısında rotayı, sıcaklığı ve yolculuğun bitmesine ne kadar kaldığını gösteren bir ekran mevcut. Ancak yakın gelecekte bu ekranda Chrome ve YouTube’u görmeyi bekleyebiliriz.
Kısacası internette satılan tüm ikinci el otoların hatasız, çiziksiz ve boyasız olacağı ilginç bir gelecek bizi bekliyor. Google’ın otomobilini alacaklara şimdiden hayırlı olsun.

Yazarın Tüm Yazıları