Paylaş
Bizim Gorbi eve gelen her şeyi koklar.
İçinde yiyecek bir şey var mı diye.
Aslında Gorbi narkotik köpeği olmalıydı.
Uyuşturucuları asla bulamayacaktı ama bir tek kasabın ya de kebapçının gümrükten geçmesi olanaksızdı, bunun uzun uzun koklamalarından.
Gorbi burnuyla üç ev ötedeki mutfakta ne piştiğini anlar.
İyi ki dili yok seslenemiyor komşulara. Yoksa komşular mutfaklarında yemek pişirirken, şöyle sesler duyacaklardı:
‘Bifteği şimdi çevir...’
‘Ateşi biraz kıs...’
Ve asıl final cümle:
‘Şimdi bir tabağa biraz koy, getir bakalım...’
Zaten upuzun burnu var...
*
Hayvanların insanlardan farklı bazı duyularını bilirsiniz.
İşte koku alma duyuları.
Babam bana her zaman ‘Dünyanın en iyi koku alan yazarı olmalısın Pako’ der.
Ve geçen akşam...
Babam eve suratı asık geldi, zorla gülüp konuşuyordu. Annem ona belli etmeden anlattı:
‘Keyfi yok babanızın, onu ‘En koklanacak yazar’ seçmişler, üzerine varmayın...’
İnternette çok izlenen www.kodadimedya.com sitesi var, orada oy kullanan 247 bin kişi, belki elli yazar arasından ‘Ömür boyu koklanacak yazar’ olarak babamı birinci seçmişler.
Okunan yazar sanıyordum, koklanan yazar oldu demek.
Yazgıya bakın ‘Koklayan yazar’ diye bana takılırken, başına ne geldi babamın.
‘Koklanacak yazar’ ben ilk defa duydum.
Belki de insanlar okumayı sevmiyorlar, hani iştahsızlar gibi yazıları koklamaya başlamışlardır.
Bir yandan da Gorbi’nin bunu duymaması ve babamı köfteye benzetmemesi için dua ediyorum.
Ama insanların onu ‘Koklanacak yazar’ görmesine bir şey diyemem.
*
Tüm bunlar bana hayvanlar ile insanların aslında farksız olduklarını hatırlatıyor.
Fark yok.
Kimimizin bazı duyuları daha çok gelişmiş, o kadar.
Bir insan bir köpek gibi koku alamıyor, bir köpek bir kuş gibi uçamıyor, bir kedinin insan gibi dili yok.
Biraz daha yakından baksanız...
O kadar...
O zaman niçin birbirimizi yeterince sevmiyoruz?
SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA
Veteriner Hekim Talat GÜLBAY
Ne zaman kuru mamaya başlamalı?
4 haftalık Golden Retriever yavrularımız annelerinin kuru mamasını yemeye çalışıyor. Yavrular ne zaman sütten kesilmeli ve kuru mamaya başlamalı?
Anne köpek yavrularına aylarca süt verebilir. Vahşi yaşamda genelde yavru köpekler ilkbahar aylarında doğar ve bazı durumlarda sonbahar aylarına kadar annelerinden süt emmeye devam ederler. Başka yemekler yemeye başlasalar bile anneleri süt üretmeye devam edebilir. Memenin süt üretmeye devam etmesi için gerekli olan şey yavruların emmeye devam ederek meme bezlerini uyarmasıdır. Yavrular anneden ayrılsa bile meme bezine masaj yaptığınızda süt üretiminin devam etmesini sağlayabilirsiniz.
Günümüz koşullarında sütten kesme sadece anneye yardım için değil, yavruların 7-8 haftalık olduklarında anneden tamamen ayrılıp yeni evlerine ve sahiplerine gitmesine de imkan sağlamak için yapılır. Yeni evlerine yanlarında anneleri olmadan gidecek olan yavru köpeklerin sindirim sisteminin sadece mama yiyecek hale adapte olması gerekir. Köpek üretimi yapan çiftliklerin çoğunda yavru köpekler anne sütü dışındaki ilk yemeklerini aşağı yukarı 3-4 haftalıkken tadarlar. Bu erken gibi gelebilir ama ırkı ne olursa olsun, tüm köpek yavruları için kendi başlarına yemek yeme dönemi yaklaşık 24-26’ıncı günlerde başlar.
Yavru köpeğe ilk mamasını yedirmek için öncelikle annenin hamilelik ve emzirme döneminde yediği mamayı kullanmak gerekir. Sütten kesme için verebileceğiniz ilk yemek lapadır. Mutfak blenderınıza, annenin emzirme döneminde yediği ve yavrular için de kullanılan kuru mamadan 2 çay fincanı koyarak yapabilirsiniz. Petshoplarda bulabileceğiniz anne sütü yerine geçen sütlerden veya marketten alacağınız laktozsuz inek sütünden 350 ml. katın ve blendırda kalan kısmı da sıcak suyla doldurup bebek lapası kıvamına gelene kadar karıştırın. Yavru köpeklere bu lapadan günde 3-4 öğün vererek başlayabilirsiniz.
İlk verdiğinizde mamayı kontrol edecek hatta içine patileriyle gireceklerdir. Tadına baktıktan sonra tamamını yiyene kadar bekleyip, yavruları ondan sonra temizleyebilirsiniz. Yavrular 7-8 haftalık olduklarında yavru köpekleri kuru mama yiyebilen bir sindirim sistemine hazırlamış olursunuz. Yavrular kuru mama yemeye başladıktan sonra anne köpek yavrularını daha uzun süre serbest bırakacaktır.
Yavrular kuru mama ile hazırladığınız lapayı yemeye başladıklarında annenin yediği emzirme dönemi mamasının da miktarını dörtte bir oranında normal köpek maması ile değiştirmeye başlarsanız anneyi de sütten kesilme dönemine hazırlamış olursunuz.
PAKOYA MEKTUPLAR
Merhaba,
Biliyoruz, hepinize her gün böyle mailler geliyor. Hepinizin evinde de arkadaşlarımızdan en az bir tane var. Bizleri sizler alamazsınız tabii, ama resimlerimizi yine de sizlere gönderiyoruz, çünkü biliyoruz ki bizlere yuva bulmak için en çok gayreti sizler gösteriyorsunuz.
Bizler Tuzla Rehabilitasyon Merkezi’ne ailelerimiz tarafından terk edildik. Kimimiz ev içinde, kimimiz bahçede yaşıyorduk. Nedenini bilmiyoruz ama ailelerimiz bizleri buraya getirip terk etti. Geldiğimizde gördük ki, burada bizler gibi terk edilmiş birçok arkadaşımız var. Burası barınak olmadığı için sürekli burada kalmamız mümkün değil. O yüzden bize kucak açacak aileler arıyoruz. Yoksa bizi uyutacaklarmış. Üstelik aramızda yeni doğum yapan arkadaşlarımız da var.
Bizimle ilgili bilgi almak isterseniz (0532) 212 22 76 veya (0212) 259 73 39 numaralı telefonlardan İnci Kutay’ı arayabilirsiniz.
Umutla bekliyor olacağız.
PAKO PANO
Sokakta çaresiz bir halde bağırırken bulduğum 1 yaşındaki dişi kediye yuva arıyorum. sbes2001@yahoo.com; (0532) 411 18 71.
Caddebostan sahil yolunda yaklaşık 2 aylık Pointer-Setter kırması tasmalı bir köpek bulduk. Sahibinden haber bekliyoruz. (0533) 263 25 85.
7 Temmuz gecesi büyük kuyruklu, yeşil gözlü, karnının sol yanında halka şeklinde tentürdiyot lekesi olan Ankara kedisi Moda’da kayboldu. Görenlerin (0542) 681 14 57; (0216) 336 11 87 numaralı telefonları aramasını rica ediyoruz.
Antalya’da oturuyorum ve iyi huylu cins bir köpek yavrusu arıyorum. (0532) 576 05 58
Safkan Van kedisi kızımıza, safkan Van kedisi eş arıyoruz. (0532) 445 25 75; (0216) 349 27 50
Paylaş